„Concluziile Biroului Teritorial din Satu Mare au fost că părinții minorilor, așa cum au fost aceștia descriși în articolul jurnaliștilor englezi, nu au exercitat niciun abuz asupra copiilor lor, care să pună în primejdie viața, securitatea fizică a acestora, ba chiar, din anchetă a rezultat că se ocupă și că sunt responsabili de creșterea și educarea copiilor. Este doar un alt articol tendențios al jurnaliștilor englezi referitor la persoane din România. (…) Noi nu avem autoritate asupra cetățenilor străini care comit fapte în afara României, decât dacă au victime cetățeni români. Aici, probabil că este la latitudinea persoanelor incriminate în articolul din ziar dacă vor să facă sau nu un demers judiciar împotriva jurnaliștilor”, a declarat, pentru MEDIAFAX, procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu.
DIICOT a anunțat, printr-un comunicat de presă, că procurorii au dispus clasarea cauzei cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de minori.
„În fapt, urmare articolului apărut în publicația britanică „The Sun” referitor la un reportaj efectuat la domiciliul unei familii din municipiul Carei, jud. Satu Mare, susținându-se faptul că părinții își exploatează copiii prin muncă, procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Satu Mare au dispus prin ordonanța din data de 23.11.2016 începerea urmăririi penale cu privire la infracțiunea de trafic de minori. Din cercetările efectuate în cauză a rezultat următoarele: La data de 21.11.2016, publicația britanică «The Sun» a prezentat articolul în care se arată că familiile sărace de români muncesc până la 13 ore pe zi în propriile locuințe pentru a asambla jucării mici de plastic, care se găsesc în interiorul ouălor de ciocolată. Familia din municipiul Carei, județul Satu Mare este implicată în acest proces. La asamblarea ouălor de ciocolată participă soția alături de soțul ei și de copiii minori în vârstă de 11 ani și respectiv 6 ani, susțin jurnaliștii de la „The Sun”. „Este muncă de sclavi, dar ce am putea să facem altceva, nu avem nicio oportunitate. Atunci când vezi modul în care trăim aici trebuie să înțelegeți de ce este visul nostru să mergem în Marea Britanie”, a declarat tatăl copiilor minori pentru «The Sun». De asemenea, sunt prezentați copiii români, în vârstă de 11 ani și respectiv 6 ani, care participă la această muncă extenuantă în schimbul unei plăți modice, echivalentă cu doar 22 de penny pe oră, părinții acestora declarând că este vorba de o muncă de sclavi. Pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, o familie primește în jur de 20 de lei românești, echivalentul a doar 3.77 de lire sterline. Produsele sunt ulterior transportate la o fabrica din localitatea Cărei. Acest articol fost preluat și difuzat de către media națională și internațională. În urma cercetărilor efetuate în cauză s-a constat că nu au fost sesizate aspecte care sa ridice suspiciunea că ar exista un pericol iminent care sa puna in primejdie viata, securitatea fizica, psihică si integritatea copiilor în cauză prin prisma unei exploatări prin munca de către părinții acestora”, se arată în comunicatul DIICOT.
Procurorii transmit că din analiza stării de fapt și a probelor administrate în cauză rezultă că nu s-a exercitat de către părinții minorilor niciun abuz asupra copiilor care să pună în primejdie viața, securitatea fizică și psihică, integritatea lor prin prisma unei exploatări prin muncă sau a altei forme de exploatare.
„De asemenea s-a constatat că părinții se implică în mod responsabil în creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor depunând eforturi pentru a le oferi un mediu familial adecvat, minorii simțindu-se în siguranță alături de părinți. Se poate astfel observa caracterul tendențios al cotidianului britanic The Sun, acesta urmărind să promoveze senzaționalul, în detrimentul informațiilor documentate și reale. Având în vedere cele arătate, se constată că în cauză este incident cazul de împiedicare a punerii în mișcare a acțiunii penale prevăzut de art. 16 alin. (1) lit. a, respectiv fapta nu există”, potrivit sursei citate.
Ancheta a început în urma unui reportaj al publicației britanice „The Sun” din noiembrie 2016, care a scris că jucăriile-surpriză din interiorul ouălor Kinder ar fi fost asamblate de membrii unor familii sărace din nordul României pe sume derizorii. Copii, care aveau vârste de minimum șase ani, ar fi fost plătiți cu aproximativ un leu pe oră pentru a construi jucăriile-surpriză.
Potrivit jurnaliștilor britanici, tatăl unuia dintre copiii care ar fi lucrat la asamblarea jucăriilor ar fi declarat că aceasta este „o muncă de sclav”, însă că nu are de ales. Pentru fiecare 1.000 de ouă Kinder pe care o familie le-ar fi asamblat, ar fi fost plătită cu suma de 20 de lei, se arăta în reportaj.
La acea vreme, Timea Jurj, despre care tabloidul britanic a susținut că își folosește copiii minori pentru a asambla ouă Kinder, a negat acuzațiile și a declarat că nimic din ce s-a scris nu este adevărat, totul fiind o înscenare. Timea Jurj i-a declarat corespondentului MEDIAFAX, la momentul apariției imaginilor, că ziariștii britanici i-au spus că vor să promoveze ouăle Kinder pentru că în Anglia sunt foarte scumpe și vor să se vadă cum se fac acestea, de la început până la sfârșit, iar femeia a căzut în capcana lor.
„Nu e nimic adevărat din ce au scris cei de la ziarul din Anglia. A fost o înscenare, ziariștii respectivi i-au pus pe copii să stea cum vor ei, le-au zis să facă o poză și cu mine. Și din poză se vede cum copiii zâmbesc și că stau la o poză. Nici vorbă să fi lucrat și ei la asamblat ouăle Kinder sau că eu i-aș fi exploatat. Ziariștii din Anglia mi-au spus că vor să promoveze ouăle Kinder pentru că în Anglia sunt foarte scumpe și vor să se vadă cum se fac acestea, de la început până la sfârșit. Am căzut în capcana lor. Și pentru că avem copii minori au venit aceste acuzații, și nu au mers la alte familii care nu au copii și fac același lucru, pentru că nu i-a interesat”, a spus la acea vreme Jurj.