Prima pagină » Știri » DIICOT anchetează răpirea lui Iulian Gherguț în Burkina Faso

DIICOT anchetează răpirea lui Iulian Gherguț în Burkina Faso

DIICOT anchetează răpirea lui Iulian Gherguț în Burkina Faso
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) are în lucru un dosar de urmărire in rem în cazul răpirii cetățeanului român Iulian Gherguț în Burkina Faso, pe 4 aprilie, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au precizat că ancheta este de competența DIICOT pentru că este cercetată răpirea unui cetățean român.

Procurorii DIICOT s-au autosesizat în urma vehiculării în spațiul public a informațiilor privind acest caz.

Gruparea teroristă al-Mourabitoune a publicat, pe 30 august, o înregistare video cu ostaticul român Iulian Gherguț, agent de securitate răpit la 4 aprilie din nordul Burkina Faso, care face apel la autorități să negocieze cu răpitorii pentru eliberarea sa, potrivit RFI.

Înregistrarea video, care durează mai puțin de un minut, este primul semn de viață al ostaticului român, de la răpirea sa, la 4 aprilie, în apropierea unei mine de mangan din Tambao.

În imagini poate fi văzut Iulian Gherguț, înconjurat de trei bărbați înarmați, ale căror fețe sunt acoperite de turbane. Mesajul a fost înregistrat în exterior, iar ostaticul în vârstă de 39 de ani se exprimă în limba franceză.

Iulian Gherguț se prezintă și spune că este deținut de al-Mourabitoune, la Tambao, în nordul statului Burkina Faso. El precizează că mesajul a fost înregistrat la 18 august.
El se adresează familiei sale, prezentând numele mamei sale, apoi al tatălui său și cerându-le să facă totul pentru a facilita eliberarea sa.

El se adresează apoi directorului societății Pan African Mineral, pentru care lucra în momentul răpirii, apoi Guvernelor din România și Burkina Faso. Ostaticul imploră să negocieze cu răpitorii pentru a obține cât mai rapid eliberarea sa.

Iulian Gherguț, responsabil cu securitatea minei de mangan din Tambao, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali și Niger, a fost răpit la 4 aprilie de cinci persoane înarmate, care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare. Un jandarm și un șofer au fost răniți în atacul comis în apropierea minei exploatate de Pan African Minerals, o filială a Timiș Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiș.

Răpirea cetățeanului român a fost revendicată la jumătatea lunii mai de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune, într-o înregistrare audio difuzată de agenția mauritană Al-Akhbar, în care a îndemnat „Guvernul român să acorde atenție serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului”.

Mesajul audio a fost difuzat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar. Cu această ocazie, Sahraoui și-a reiterat jurământul de credință față de gruparea Stat Islamic, semnalând ruptura față de Mokhtar Belmokhtar, care și-a redenumit recent gruparea al-Qaida în Africa de Vest.