Prima pagină » Știri » DIICOT cere arestarea lui Omar Hayssam în dosarul în care este judecat pentru delapidare

DIICOT cere arestarea lui Omar Hayssam în dosarul în care este judecat pentru delapidare

DIICOT cere arestarea lui Omar Hayssam în dosarul în care este judecat pentru delapidare
Procurorii DIICOT au solicitat Tribunalului București arestarea preventivă a lui Omar Hayssam în dosarul în care este judecat pentru delapidare, instanța urmând să dezbată această cerere în 23 iulie.

Procurorii DIICOT au solicitat Tribunalului București arestarea preventivă a lui Omar Hayssam în dosarul în care este judecat pentru delapidare, instanța urmând să dezbată această cerere în 23 iulie.

Purtătorul de cuvânt al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), procurorul Nadina Spînu, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că în dosarul de delapidare s-a cerut, la trimiterea cazului în judecată, arestarea preventivă a lui Omar Hayssam pentru infracțiunile de care este acuzat.

Nadina Spânu a spus că la termenele anterioare nu s-a putut discuta această solicitare din cauză că Hayssam nu a fost prezent și nu a putut fi citat corespunzător. Ea a precizat că la termenul din 23, când cel mai probabil și Hayssam va fi prezent la proces, se va putea lua în discuție această cerere.

Tribunalul București a stabilit un nou termen de judecată în acest dosar în 23 iulie, după ce în 17 iunie a amânat judecarea pentru lipsa de apărare în cazul lui Mohamad Omar.

Omar Hayssam a fost trimis în judecată în acest dosar în octombrie 2012, alături de alte patru persoane, pentru delapidare.

Purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Omar Hayssam se află în acest moment în arestul Poliției Române, fiind predat polițiștilor la ora 6.40.

„Omar Hayssam se află în acest moment pe teritoriul României, în arestul Poliției. El a fost predat polițiștilor români la ora 6.40”, a menționat Oprea.

El a anunțat anterior, într-un comunicat de presă, că Omar Hayssam a fost predat Poliției Române în cursul dimineții de vineri.

„Aducerea sub autoritatea instituțiilor statului român pentru a-și ispăși pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnaliști români răpiți în Irak stabilită de instanțele românești este rezultatul unor activități complexe desfășurate timp îndelungat de instituțiile de siguranță națională ale statului român”, afirma purtătorul de cuvânt al președintelui Băsescu într-un comunicat de presă intitulat „Aducerea în România a domnului Omar Hayssam”.

În 26 mai 2010, Omar Hayssam și cei doi asociați ai săi, Quasim Essa și Mohamad Omar, au fost condamnați de Tribunalul București la 16 și, respectiv, 14 ani de închisoare în dosarul privind înșelarea mai multor firme de leasing cu capete de tractor Volvo, pe care le-au exportat cu acte false în Siria și Egipt.

Sentința a fost atacată la Curtea de Apel București, care a menținut decizia Tribunalului Capitalei. Ulterior, avocații celor trei au contestat decizia Curții de Apel București la instanța supremă, care în 22 noiembrie 2012 a dat o decizie definitivă în acest dosar, menținând comanările dispuse în cazul celor trei.

În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție, în lipsă, la 20 de ani de detenție pentru implicarea în răpirea jurnaliștilor români.

Într-un alt dosar, în 8 octombrie 2012 Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de închisoare cu executare pentru trecerea frauduloasă a frontierei, în timp ce frații acestuia – Mukhles și Mahmoud – și omul de afaceri Mustafa Tartoussi, acuzați că i-ar fi înlesnit fuga din țară, au fost achitați.

Pedeapsa dispusă în cazul lui Omar Hayssam a fost contopită cu cea de 20 de ani primită anterior pentru terorism, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare. Sentința nu este definitivă, fiind atacată cu recurs la ICCJ.

În martie 2005, jurnaliștii Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian au fost răpiți la Bagdad.

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reținut și, deși Președinția anunța atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliștilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracțiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an și o lună de la plasarea lui în arest, instanța a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse și arestarea sirianului.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcții a șefilor SRI, SIE și DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga și Virgil Ardelean, dar și a procurorului general al României Ilie Botoș.

Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel național și internațional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel București, în iulie 2006.

Citește și