DIICOT: Mihai Stan a încercat să obțină ilicit fonduri europene, prin firme controlate de el

DIICOT: Mihai Stan a încercat să obțină ilicit fonduri europene, prin firme controlate de el
Lider al grupării de fraudare a băncilor, Mihai Stan, a încercat să obțină ilicit fonduri europene, prin intermediul a trei societăți, Ancuta SRL, Alram Servinvest și Eurotrading SRL, în baza unor documente și declarații false, potrivit DIICOT.
Publicat: 02/11/2012, 15:22
Actualizat: 04/03/2013, 11:28

Lider al grupării de fraudare a băncilor, Mihai Stan, a încercat să obțină ilicit fonduri europene, prin intermediul a trei societăți, Ancuta SRL, Alram Servinvest și Eurotrading SRL, în baza unor documente și declarații false, potrivit DIICOT.

Mihai Stan – care nu a fost găsit la domiciliu când vineri au descins, joi, anchetatorii – este acuzat de DIICOT că în perioada 2010-2012 i-a determinat pe reprezentanții celor trei societăți comerciale „să prezinte și să folosească documente și declarații false față de Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, în scopul obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunității Europene (pntru partea de finanțare de 90 la sută din fonduri europene)”, precum și fonduri din bugetul de stat, pentru partea de finanțare de zece la sută.

Totodată, Mihai Stan ar folosit în raport de băncile comerciale CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank și Garanti Bank, înscrisuri sub semnătură privată (situații financiare și bilanțuri contabile) și înscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscală și acte de identitate), „în scopul producerii de consecințe juridice cu ocazia negocierii, încheierii și executării unor contracte de creditare cu unități bancre din România”, arată DIICOT.

Mihai Stan i-ar fi determinat pe Denisa Amuza, Georgiana Piturca, Marin Tudoroiu, Mihai Toma, Ion Sintu, Floarea Nae, Andrea Benga, Marian Mavrodin, Tiberiu Hurdugaci și Marian Sava să folosească în raport cu băncile comerciale acte false.

Potrivit anchetatorilor, Mihai Stan a contractat un credit (nerestituit) în 17 august 2010 de la CEC Bank Alba Iulia de 3,125 milioane lei în numele societății Ancuta SRL și un credit (nerestituit) în 10 februarie 2011 de la BRD – Sucursala Academiei București, în valoare de 4,2 milioane de lei, în numele societății Alram Servincent SRL. El a obținut de la CEC Bank în numele lui Simion Dociu 35.000 lei, pe numele lui Ion Stan 50.000 lei, Gabriela Radu – 30.250 lei, Gheorghe Niculae – 30.000 lei, Marin Olimpia – 25.000 lei, Cocuța Niculae – 40.000 lei, iarde la BRD, în numele lui Ion Pitu – 50.000 lei și al lui Marius Parici – 60.000 lei.

De asemenea, Stan ar fi încercat să obțină de la CEC 10,7 milioane lei, în cursul anului trecut, în numele SC Ancuta SRL și două milioane lei, în numele Roca Twins, iar de la BCR un milion euro în numele aceleiași societăți.

De la BRD Stan ar fi încercat să obțină ilegal un credit în numele SC AHM Grand Construct SRL și un leasing în valoare de 465.000 de euro, folosind numele SC ICLF Prod Conserv SRL.

În același mod, Stan ar fi încercat să obțină credite de la Piraeus Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Eximbank București, Millennium Bank, în numele unor firme sau persoane fizice, suma solicitată ridicându-se la câteva milioane de euro.

Pe de altă parte, liderul grupării de fraudare a băncilor, Mihai Stan a obținut ilicit credit în baza unor acte falsificate de finanțare pentru proiecte de achiziții utilaje – încărcătoare frontale și excavatoare – de la Ministerul Economiei. Stan s-a folosit de societăți controlate de el prin interpuși. Astfel, Mihai Stan a primit ajutor din partea lui Mihai Grigoroiu, Cătălin Roșu, Andrei Atanasiu, toți trei angajați ai Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri (MECMA). Grigoroiu a fost între 2010-2012 angajat al societății TDP Parteners SRL, firmă de consultanță pentru cele trei societăți controlate de Stan.

„Cele trei proiecte întocmite de TDP Parteners și depuse la data de 6 septembrie 2010 la MECMA de Ionuț Păuna, angajat al societății de consultanță. proiectele sunt identice”, precizează DIICOT, în actul de acuzare referitor la Mihai Stan.

Pentru a crea aparența că se achiziționează cele trei utilaje sunt identificați trei ofertanți și se întocmesc false oferte. „Ofertele sunt din partea unor distribuitori de astfel de utilaje: Bergerat Romania, Terra Romania și AHM Utilaje catre este societatea inculpatului Tiberiu Hurdugaci, membru al grupării conduse de Mihai Stan. Câștigătorul este desemnat în mod firesc AHM Grand Construct”, explică DIICOT.

Pentru două din cele trei firme se întocmesc acte pentru aceleași utilaje. Astfel, pentru Alram Servinvest și Euro Trading se întocmesc acte false (oferte, facturi de achiziție, procese-verbale de recepție) care privesc aceleași două încărcătoare marca Terex (același model și aceeași serie). Pentru Ancuta SRL se întocmesc acte false care privesc două excavatoare marca Case. „Toate utilajele provin de la ofertantul „declarat câștigător”, respectiv AHM Grand Construct SRL, mai notează DIICOT.

În final, anchetatorii au stabilit că utilajele nu au fost niciodată în posesia membrilor grupării, tot jocul fiind să obțină credite bancare pentru „achiziționarea” lor, iar banii să fie împărțiți.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
În urmă cu 50 de ani, două surori au ieșit la o pizza și nu...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Un nou cutremur în această dimineață în Grecia! Ce magnitudine a avut seismul
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Vedeta Pro TV, paralizată după ce a mâncat brânză. Era contaminată cu o bacterie rară...
Oana Zăvoranu, la DIICOT! De ce a ajuns în fața procurorilor
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Mărturisirile tulburătoare ale fiului lui Leo Iorga: "De fapt, mereu mă întreba: „Când e gata...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Invenția neobișnuită care extrage CO2 din atmosferă și îl transformă în combustibil