„Asteptări din partea mea referitor la subiectul discutat știu că sunt. Presiuni asupra mea în acest sens vă asigur că nu sunt. Nu voi sesiza Inspecția Judiciară. Consider că la acest moment nu mai este necesareă sesizarea Inspecției Judiciare pentru că dacă aș sesiza s-ar prelungi cu mult, ar trebui să așteptăm rezultatele Inspecției Judiciare. În acest timp au ieșit multe la iveală. Dacă lucrurile așa stau, este foarte bine ca oamenii să cunoască adevarata față a modului în care unori se face activitatea de urmărire penală, ca românii să vadă modul în care se respectă sau nu ceea ce Constituția spune prezumția de nevinovăție. Nu voi sesiza Inspecția Judiciară. Am raportul privind activitatea DNA întocmit. Există și varianta cealaltă, a prezentarii în plenul Parlamentului a unui raport sinteza privind activitatea Mininisterului Public, DIICOT și DNA”, a declarat ministrul Justiției.
Toader a precizat că după ce va reveni din Japonia, acolo unde este în prezent, într-o vizită de lucru, va decide care este cea mai completă și rapidă variantă privind situația conducerii DNA.
„Cred că nu are sens să mai așteptăm ca Inspecția Judiciară să ne spună și să confirme a N-a oară ceea ce știm și să prelunească termenul de rezolvare a problemei pe care o discutăm”. Întrebat dacă va propune revocarea procurorului șef al DNA, Toader a spus: „Raportul va conține o măsură”.
După ședința conducerii PSD, premierul Viorica Dăncilă a transmis că situația trebuie lămurită de urgență și că îi va cere ministrului Justiției să se întoarcă rapid în România pentru a discuta despre scandalul iscat în jurul DNA.
„Îi voi cere lui Tudorel Toader să vină cât mai repede în România, având în vedere ultimele informații din spațiul public, să se întoarcă în țată.Nu am avut o discuție cu președintele Klaus Iohannis, dacă va dori o discuție, bineînțeles că sunt de acord. O decizie trebuie luată din punct de vedere juridic, un partid nu poate să se pronunțe pe acest lucru, pentru asta chemăm ministrul Justiției care este cel mai în măsură. Din punctul meu de vedere trebuie făcut tot ce e posibil să lămurim informațiile apărute în ultima perioadă în spațiul public”, a transmis Viorica Dăncilă de la București.
Reacțiile vin după ce postul Antena 3 a difuzat, duminică seară, o înregistrare prezentându-l pe Vlad Cosma, care a arătat că procurorii Mircea Negulescu și Lucian Onea au încercat să inventeze dosare în baza unor „probe fabricate” unor oameni politici și de afaceri, printre care și lui Sebastian Ghiță. Totodată, fostul deputat a dezvăluit cum procurorul DNA Ploiești Lucian Onea i-ar fi cerut să modifice anumite documente și probe care ar fi fost folosite ulterior în dosar.
Vlad Cosma a prezentat unele înregistrări, acuzând că procurorul DNA Ploiești Lucian Onea i-ar fi cerut să modifice acte, probe care ar fi fost folosite ulterior în dosarul lui Sebastian Ghiță.
Ulterior, procurorii DNA au precizat, luni, într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituției, că Vlad Cosma, inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență într-un dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu termen pe 19 februarie 2018, trimis în judecată de Serviciul Teritorial Ploiești al Direcției Naționale Anticorupție, „a prezentat denaturat situația dintr-un dosar penal aflat în curs de urmărire penală, folosindu-se de colaje ale unor înregistrări pe care le-a realizat personal”.
Procurorul Mihaiela Iorga a precizat că a fost amenințată de Elena Rădescu, inspectoarea care a condus echipa de control care a verificat managementul DNA, care i-ar fi spus că are un copil de crescut și să nu forțeze „dragostea cu DNA” sau o luptă cu sistemul
„Cred că cele mai șocante amenințări le-am primit în sediul Inspecției Judiciare, de la inspectoarea Elena Rădescu. Am fost audiată de dânsa în cadrul cercetării disciplinare. Nu a interesat faptele care făceau obiectul cercetării. Doamna inspector m-a întrebat de ce insist dragostea cu forța cu DNA. Am întrebat de ce a ajuns la aceatsă concluzie. (…) Am primit amenințări că nu trebuie să mă lupt cu sistemul, cu doamna procuror șef”, a declarat procurorul Mihaiela Iorga, la Antena 3.
Mihaiela Iorga a mai declarat, într-un interviu pentru Antena 3, că Laura Kovesi a chemat-o, la un moment dat, ca să o întrebe dacă nu ar putea să „iasă” cu un dosar al unui fost ministru ce urma să fie numit premier, pentru că acesta din urmă ar fi numit-o pe Dana Gîrbovan ministru al Justiției, ceea ce reprezenta un dezastru pentru DNA.
„Solicitarea să se facă repede un dosar, asta este o imixtiune nelegală nepermisă, foarte gravă. Încercam să îmi aduc aminte cine mai apăruse la televizor, am o bănuială dar nu pot să spun. Cred că era vorba de nominalizarea de după moțiunea la adresa lui Grindeanu. (…) Mi-a arătat o atitudine față de o doamnă respectabilă, președinta UNJR, care în toate aparițiile publice mi s-a părut foarte echilibrată”, a reacționat Liviu Dragnea.
Întrebat când a fost pusă în discuție nominalizarea Danei Gârbovan, șefa UNJR, la ministerul de Justiție, liderul PSD a afirmat că a fost o singură discuție, după demisia lui Florin Iordache, dar la acea vreme Sorin Grindeanu l-a informat că Dana Gârbovan vrea să rămână în magistratură.