În comparație cu consumul de fructe, o proporție mai mare de 28,6% din populația României au consumat legume o dată pe zi, 12,6% de două ori pe zi, iar restul de 58,7% fie foarte rar fie deloc în timpul săptămânii.
În 2017, 27% din populație au consumat fructe cel puțin de două ori pe zi, 37% din populația UE a consumat fructe o dată pe zi, iar restul de 36% au consumat fructe fie mai puțin frecvent, fie deloc în timpul unei săptămâni tipice.
În comparație cu consumul de fructe, o proporție puțin mai mică (23%) din populația UE a consumat legume cel puțin de două ori pe zi, iar o proporție ușor mai mare (40%) a consumat legume o dată pe zi.
Dintre statele membre ale UE, consumul zilnic de fructe a fost cel mai răspândit în Italia (85% din populație) și în Portugalia (81%). În schimb, în trei state membre, mai puțin de 40% din populație a consumat zilnic fructe: Letonia (35%), Bulgaria și Lituania (ambele 37%).
În ceea ce privește consumul de legume în statele membre, Irlanda și Belgia au avut cea mai mare pondere a populației care a mâncat legume cel puțin o dată pe zi (ambele 84%), în timp ce în majoritatea statelor membre între 50% și 80% dintre populație au raportat că au mâncat zilnic legume, au existat cinci state membre în care proporția era sub 50%: Ungaria (30%), România (41%), Letonia (44% ), Lituania și Bulgaria (ambele 45%).
Foto: Hepta