„Refugiați e cuvântul spus, dar terminat… vine musulmani aici! Nu știu când vine, că prima dată va fi o construcție de cel puțin doi ani de zile, reabilitează gardul și toate alea. A dat donație, ce a dat mobiliere și toate alea. Musulmanul vine ca un copil nou-născut„, spune portarul care păzește terenul unde va fi amplasat centrul pentru refugiați.
Potrivit Digi24.ro, acum locul de 4 hectare se află în paragină, dar va deveni cămin pentru refugiați.
Inspectoratul pentru Imigrări va amenaja la Crevedia noul centru cu un ajutor de 800.000 euro, de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Amplasamentul ar urma să fie gata în doi ani.
De la 100 de locuri, centrul va găzdui apoi 500 de locuri.
„Dacă îi place munca merge cu mine la pădure și muncește, își ia și el bani. Dacă nu e oi ca la ei acolo în continuare, și e carne de porc, carne de pui de aici de la abator, mănâncă că nu are încotro, ce mănâncă, face foamea?”, spune un sătean, care se gândește dacă imigranții vor avea sau nu spor la muncă.
România găzduiește șase centre pentru refugiați, cu o capacitate de 900 de locuri. În 2018, peste 2.000 de străin au cerut ajutor de la statul român, dar gradul de ocupare rămâne de doar 40%.
Aproape 5.000 de imigranți au ajuns în România în 2017.
România preia imigranți de pe navele umanitare
România se numără printre țările care se oferă să primească imigranți extracomunitari aflați la bordul unei nave umanitare blocată într-un port din Sicilia, anunța în ianuarie 2019 premierul Italiei, Giuseppe Conte.
„În câteva ore, va începe debarcarea imigranților aflați la bordul navei Sea Watch”, spunea premierul Italiei, Giuseppe Conte.
La bordul navei umanitare Sea Watch 3 sunt 47 de imigranți extracomunitari salvați din Marea Mediterană. Vicepremierul Matteo Salvini, care este și ministru italian de Interne, se opune debarcării imigranților extracomunitari în Italia.
Pe fondul presiunilor, Matteo Salvini, liderul formațiunii de extremă-dreapta Liga Nordului, a acceptat oferirea de asistență și debarcarea imigranților în Italia dacă vor fi preluați de alte țări europene.
În acest context, premierul Giuseppe Conte a anunțat că a ajuns la un acord pentru distribuirea extracomunitarilor în Luxemburg, Germania, Franța, Portugalia, România și Malta, informează cotidianul Corriere della Sera și agenția de presă Adnkronos.
La începutul lunii ianuarie, opt state din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România, au decis să preia 176 de imigranți extracomunitari salvați din Marea Mediterană și aflați în Malta, a informat publicația germană Die Welt.
O instanță judiciară din Sicilia a cerut, săptămâna trecută, aprobarea Parlamentului Italiei pentru judecarea vicepremierului Matteo Salvini, liderul formațiunii de extremă-dreapta Liga Nordului, acuzat de sechestrare de persoane pentru că nu a permis debarcarea a numeroși imigranți extracomunitari în august 2018.
foto: captură Digi24.ro