Prima pagină » Știri » Dinu Pescariu și Mihnea Costoiu, puși sub control judiciar în dosarul „Cutezătorii”

Dinu Pescariu și Mihnea Costoiu, puși sub control judiciar în dosarul „Cutezătorii”

Dinu Pescariu și Mihnea Costoiu, puși sub control judiciar în dosarul
Dinu Pescariu este cercetat sub control judiciar într-un nou dosar, alături de Mihnea Costoiu, fiind acuzat de fapte de corupție privind baza sportivă Cutezătorii, acțiuni ce ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 93.481.200 euro. Acesta a susținut că baza "nu a fost niciodată pentru elevi" ci "pentru niște șmecheri din minister."

Mihnea Costiu este acuzat de abuz în serviciu, în timp ce Dinu Pescariu este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu.

„Dosarul are ca obiect modalitatea încheierii Actului adițional nr. 16832/23.06.2009, act prin care s-a prelungit cu 25 de ani contractul de locațiune (închiriere) nr. 269/30.04.2004 potrivit căruia Baza sportivă și de agrement pentru copii „Cutezătorii” din București (constând în construcții și teren în suprafață de 5,7 ha), fusese dată în folosința Fundației „Dinu Pescariu””, transmite DNA printr-un comunicat de presă.

Procurorii susțin că actul a fost semnat în 2009 de Ministerul Educației, reprezentat de Mihnea Costoiu, secretar de stat la acel moment, și de Fundația Dinu Pescariu, reprezentată de omul de afaceri. Procurorii spun că documentul a fost încheiat „fără respectarea prevederilor legale și fără vreun aviz de la Direcția Juridică din cadrul Ministerului Educației.”

Potrivit sursei citate, actul adițional a fost încheiat în condițiile în care contractul inițial (încheiat în 2004 de RA APPS cu Fundația „Dinu Pescariu”) se afla în curs de reziliere, fiind depusă o acțiune în instanță de Ministerul Educației, care devenise administrator al Bazei Cutezătorii.

„În condițiile în care Ministerul Educației Naționale intentase proces Fundației Dinu Pescariu pentru rezilierea contractului, proces care se afla în curs de judecată, același minister, prin secretarul de stat Costoiu Mihnea Cosmin, a încheiat ulterior un act adițional la contractul pe care îl atacase în instanță. Situația creată prin semnarea actului adițional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educației solicitase încetarea contractului de locațiune”, explică procurorii.

Concret, spune DNA, Mihnea Costoiu, „cunoscând situația juridică a Bazei „Cutezătorii „, la instigarea inculpatului Pescariu Dinu Mihail și cu încălcarea legii, a încheiat cu Fundația Dinu Pescariu actul adițional mai sus menționat, la contractul de locațiune (împrumut) inițial, aflat în proces de reziliere”, document prin care s-a stabilit, „pe lângă chiria de 9000 euro/lună (la care se adaugă TVA), și acordarea gratuită de către de Fundația „Dinu Pescariu”, a unor facilități în sumă de 400.000 Euro/an, constând în:

– antrenamente tenis – aprox. 120.000 euro/an (200 abonamente a 50 euro /lună pentru 12 luni),- abonamente la Clubul sportiv – aprox. 100.000 euro/an (75 abonamente a 1350 de euro/an),
– teren de fotbal – aprox. 30.000 euro/an,
– facilități pentru elevi – 150.000 euro/an.”

Procurorii spun că, după preluarea bazei, Fundația Dinu Pescariu a îngrădit accesul elevilor la baza sportivă, „împiedicându-i astfel să desfășoare activități științifice, culturale, sportive și artistice”.

„Fundația „Dinu Pescariu” a schimbat scopul utilizării Bazei „Cutezătorii”(care era desfășurarea, de către copii, a unor activități științifice, culturale, sportive și artistice), folosind-o în scopuri comerciale, inclusiv prin subînchirierea parțială către firme al căror obiect de activitate este alimentația publică, acțiuni de divertisment ori tratamente de întreținere și relaxare (restaurante, cluburi, baruri, fitness, SPA), pe terenul proprietate publică a statului”, arată DNA.

Astfel, prejudiciul estimat de procurori, din 2009 până în prezent, este de aproximativ 93.481.200 euro, fiind diferența dintre sumele pe care Fundația Dinu Pescariu ar fi trebuit să le plătească Ministerului Educației în urma exploatării construcțiilor și terenului din Baza Cutezătorii și chiria plătită efectiv, respectiv 9.000 euro lunar.

În replică, Pescariu susține că baza „nu a fost niciodată pentru elevi” ci „pentru niște șmecheri din minister.”

„Populismul ăsta ieftin nu își are rostul. Baza asta nu a fost niciodată pentru elevi. A fost pentru niște agape, pentru niște șmecheri din Ministerul Educației. Nu-i cunosc. Am investit într-o groapă de gunoi. Ăsta e preambulul contractului pe care l-am semnat. Baza asta n-a plecat nicăieri. Vis-a-visz de baza asta, Cutezătorii, există o altă bază. Vă invit să veniți să faceți o paralelă între cele două baze. Aici este bază sportivă în continuare, peste lac sunt un complex de blocuri, câteva vile. Prețul de închiriere e mai mult decât corect. Vă invit să vedeți ce a existat, ce există acum, care sunt beneficiile de care beneficiază proprietarul bazei, statul, că a fost RA-APPS, că a fost ministerul, că o fi cine o fi, să vedeți că tot ceea ce e acolo rămâne statului, nu pleacă cu mine, că nu mă duc cu el în mormânt”, a declarat omul de afaceri după audieri.

Întrebat dacă a fost favorizat, Pescariu a spus: „Am fost extrem de favorizat. Adică timp de 12 ani până când s-a semnat primul contract între fundație și minister, nimeni n-a fost interesat de treaba asta. De ce? Era o zonă într-o stare jalnică ce înghițea bani și care nu era interesantă. Ea a devenit interesantă la circa trei-patru ani după ce am preluat-o, după ce am investit o grămadă de bani înăuntru. Și atunci, evident multă lume ar fi dorit-o.”

Clubul Pescariu Sports & Spa este parte a complexului sportiv construit de familia Pescariu pe terenul fostei baze sportive de 60 de hectare „Cutezătorii”, trecut în luna decembrie 2013 din administrația Ministerului Educației la Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS).

Clubul a fost de-a lungul ultimilor 12 ani subiectul mai multor controverse care au vizat numeroasele treceri ale bazei de la o autoritate a statului la alta, Ministerul Educației, respectiv RA-APPS, dar și modul cum au fost cedate drepturile de folosire a acestuia lui Dinu Pescariu.

La finele anului 2013, baza sportivă Cutezătorii din București a fost trecută din nou din administrarea Ministerului Educației în cea a Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), printr-o hotărâre aprobată de Guvern în ultima ședință din an, după ce în 2005, revenise în administrarea Ministerului Educației. Asta după ce inițial, în 2004, baza a trecut, prin hotărîre de Guvern, din domeniul public în domeniul privat al statului, respectiv în administrarea Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat – RAPPS.

Baza Cutezătorii a fost închiriată în 2004 Fundației Dinu Pescariu, pentru zece ani, respectiv până în martie 2014, pentru o chirie de 9.000 de euro pe lună. Contractul de locațiune a fost încheiat atunci între RA-APPS și Fundația Dinu Pescariu. Potrivit unor informații apărute în presă, în 2009 a fost semnat un act adițional prin care contractul a fost prelungit până în 2034.

Baza sportivă și de agrement – situată pe malul drept al lacului Tei – a aparținut încă din 1972 Ministerului Învățămîntului, sub diversele denumiri pe care acesta le-a purtat de-a lungul timpului. Începînd cu 1976, aici a fost amenajat „Complexul sportiv de agrement Cutezătorii” și au avut loc activități sportive, cultural-artistice, științifice, inclusiv taberele școlare, pentru elevi și copii din întreaga țară.

 

 

 

Citește și