Ambasadorul Chinei în Germania, Wu Ken, a fost convocat vineri la Ministerul de Externe de la Berlin, pentru a oferi clarificări despre legea privind siguranţa naţională din provincia Hong Kong, scrie Reuters.
„Ambasadorul Wu Ken a fost invitat la o discuţie la Ministerul de Externe”, a declarat un oficial guvernamental german citat de Süddeutsche Zeitung.
Miguel Berger, secretar de stat în Ministerul german de Externe, „i-a prezentat ambasadorului Chinei poziţia Germaniei” faţă de situaţia din Hong Kong, a precizat oficialul citat.
Germania şi partenerii din cadrul Uniunii Europene au exprimat îngrijorare în legătură cu noua lege privind siguranţa naţională aplicată de Beijing în Hong Kong, atrăgând atenţia că acţiunea afectează autonomia provinciei şi situaţia statului de drept.
Statele Unite, Marea Britanie şi Uniunea Europeană au criticat dur noua lege privind siguranţa naţională din Hong Kong, considerând iniţiativa o încercare a Beijingului de consolidare a controlului politic asupra provinciei autonome chineze.
Adoptarea unei legi controversate de securitate în Hong Kong amenință cu creșterea tensiunilor dintre Europa și Beijing, în cazul în care o represiune asupra disidenței din fosta colonie britanică are drept consecință un solicitant de azil. Țările europene încearcă să protejeze solicitantii de azil în timp ce încearcă să nu supere Beijing-ul.
De când Beijingul a adoptat o nouă lege de securitate națională pentru Hong Kong săptămâna trecută, liderii din întreaga lume s-au angajat în sprijinul protestatarilor și al altor rezidenți care fug din regiunea administrativă specială strânsă din ce în ce mai tare de China, transmite Politico Europe.
Președintele francez, Emmanuel Macron, i-a spus președintelui chinez Xi Jinping că sprijină principiul „o singură țară, două sisteme”, acordul încheiat când Marea Britanie a predat Hong Kong-ului în China în 1997. Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat îngrijorarea că principiul riscă să fie „ erodat.“
Luna trecută, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care condamna legea de securitate națională, prin care a declarat legislația un atac la autonomia orașului, statul de drept și libertățile fundamentale.
„În echilibrul dintre provocare și oportunitate, China s-a mutat mult mai mult în tabăra de provocare decât tabăra de oportunitate”, a declarat Janka Oertel, directorul programului Asia la Consiliul European pentru Relații Externe.