Prima pagină » Știri » Direcția Juridică a CSM: Dacă Parlamentul respinge prin lege OUG 14, ordonanța 13 intră în vigoare

Direcția Juridică a CSM: Dacă Parlamentul respinge prin lege OUG 14, ordonanța 13 intră în vigoare

Direcția Juridică a CSM: Dacă Parlamentul respinge prin lege OUG 14, ordonanța 13 intră în vigoare
Direcția Juridică a CSM susține, într-un punct de vedere referitor la ordonanța de abrogare a OUG 13, că în cazul în care actul normativ de abrogare va fi respins de Parlament, ordonanța de urgență 13, de modificare a codurilor penale, va intra în vigoare.

Direcția Juridică a CSM a constatat că cererea de avizare a OUG 14 prin care s-a abrogat ordonanța de modificare a codurilor a rămas fără obiect, având în vedere că a fost deja adoptată și publicată în Monitorul Oficial.

Pe de altă parte, în punctul de vedere înaintat plenului CSM, Direcția Juridică atrage atenția că dacă Parlamentul respinge prin lege ordonanța de abrogare OUG 13 intră în vigoare. Juriștii CSM fac referire la alin. (3), art. 64 din Legea nr. 24/2000, potrivit căruia „abrogarea unei dispoziții sau a unui act normativ are caracter definitiv. Nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ inițial. Fac excepție prevederile din ordonanțele Guvernului care au prevăzut norme de abrogare și au fost respinse prin lege de către Parlament.”

Astfel, precizează Direcția Legislație, „în cazul în care Parlamentul nu aprobă OUG nr. 14/2017 , OUG nr. 13/2017 își va produce efectele în integralitate”.

 Guvernul a aprobat, duminică, abrogarea OUG 13/2017 privind modificarea codurilor penale și a declasificat stenogramele ședințelor de Guvern din 31 ianuarie 2017 și din 18 mai 2016, anul trecut fiind modificate Codurile penale tot prin ordonanță de urgență.

”În cadrul ședinței de Guvern s-a aprobat proiectul de Ordonanță de Urgență pentru abrogarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal și al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. De asemenea, în cadrul aceleiași ședințe a fost aprobat Memorandumul cu tema Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din ședințele Guvernului desfășurate la data de 18.05.2016 (extras) și la data de 31.01.2017 (integral). Informațiile vor fi făcute publice astăzi pe site-ul Guvernului”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

Potrivit sursei citate, prim-ministrul Sorin Grindeanu a cerut ca în perioada imediat următoare Ministerul Justiției să demareze de urgență dezbateri publice cu toate partidele politice și cu societatea civilă pe tema subiectelor din ordonanța care a fost abrogată astăzi. Totodata, premierul a solicitat ministerului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care care să pună în acord deciziile Curții Constituționale, Directivele europene, Codul Penal și Codul de Procedură Penală, în vederea dezbaterii acestuia în Parlament.

Premierul Sorin Grindeanu a precizat sâmbătă seara că duminică Guvernul se va reuni într-o ședință de urgență pentru abrogarea OUG 13.

”Folosesc termenul abrogare pentru că așa este…Am văzut dezbatere inclusiv din acest punct de vedere, e termenul folosit de către Administrația Prezidențială atunci când ne-a cerut să abrogăm această ordonanță. Vom găsi calea legală – abrogare, prorogare ca să nu intre în vigoare, ca să fiu cât se poate de clar”, a anunțat el la Palatul Victoria.

El a subliniat însă și că deciziile CCR sunt obligatorii pentru toți cetățenii României și este normal ca în cel mai scurt timp să-și găsească transpunerea în lege.

”Este nevoie, totuși, să avem concordanță între ceea ce înseamnă deciziile CCR și cadrul legal. O să demarez rapid o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile CCR și de la forma pe care o avem, excluzând poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat, astfel încât, după un dialog pe care sper să-l am – folosesc acest prilej pentru a lansa această invitație la dialog, în cel mai scurt timp să trimitem proiect de lege către Parlament pentru punerea în concordanță a deciziilor CCR cu cadrul legal”, a adăugat premierul.

Citește și