Direcția pentru Protecția Copilului Argeș va reevalua situația copilului lui Cristian Cioacă
Direcția pentru Protecția Copilului Argeș va reevalua situația copilului lui Cristian Cioacă și al Elodiei Ghinescu, aflat în îngrijirea polițistului, pentru a decide dacă în urma arestării acestuia trebuie luată o măsură specială de protecție în cazul băiețelului.
Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Argeș, angajații instituției vor face o anchetă cu privire la situația băiețelului de opt ani, pentru a stabili dacă acesta poate rămâne în îngrijirea familiei lui Cristian Cioacă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Astăzi (n.r. – joi) am fost informați de către Curtea de Apel București-Biroul Executări Penale despre arestarea preventivă a lui Cristian Cioacă și a existenței în întreținerea acestuia a unui copil, situație pe care noi o cunoșteam. Ca urmare, la nivelul instituției noastre s-a constituit o echipă pluridisciplinară care va proceda la reevaluarea situației socio-familiale a copilului și pentru a se constata dacă se impune luarea unei măsuri de protecție specială în cazul acestuia”, a declarat Iuliana Matei de la DGASPC Argeș.
Ea a precizat că în urmă cu cinci ani instituția a fost solicitată de către DGASPC Brașov să evalueze situația copilului și a familiei extinse, deoarece mătușa paternă a băiatului solicitase stabilirea în plasament pentru copil.
„Acum cinci ani a fost evaluată familia, pe linie paternă, constatându-se faptul că acest copil dispune de condiții adecvate în mediul familial, beneficiază de afecțiune, iar familia respectivă prezintă garanții morale și materiale pentru îngrijirea sa. Acum vom proceda la reevaluarea situației acestui copil pentru a decide cum este mai bine pentru el. Nu avem o altă solicitare din partea familiei mamei copilului de a-l prelua, avem doar această solicitare de la Curtea de Apel București”, a mai spus Iuliana Matei.
Polițistul Cristian Cioacă, principalul suspect în cazul uciderii soției sale, avocata Elodia Ghinescu, a fost arestat, miercuri, de Curtea de Apel București, care a admis recursul procurorilor față de cercetarea sa în libertate, hotărâtă de Tribunal București.
După anunțarea hotărârii instanței, Cioacă a fost ridicat de polițiști de la locuința sa din Pitești, încătușat și dus la sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Argeș. Ulterior, Cioacă a fost dus la arestul central al Poliției Capitalei.
Șeful IPJ Argeș a dispus, miercuri seară, suspendarea din funcție a inspectorului principal Cristian Cioacă.
Tribunalul București (TB) a respins, în 28 noiembrie, cererea de arestare preventivă a polițiștului Cristian Cioacă, principalul suspect în cazul uciderii Elodiei Ghinescu, dată dispărută din septembrie 2007.
Tribunalul București a susținut, în motivarea deciziei din 28 noiembrie, că pronunțarea unei hotărâri declarative de moarte a Elodiei Ghinescu nu exclude în mod absolut ca aceasta să fie în viață, câtă vreme nu s-a putut constata în mod fizic decesul, astfel că instanța a respins cererea de arestare a lui Cristian Cioacă.
În motivarea deciziei s-a mai precizat că achetatorii au găsit urme de sânge aparținând Elodiei Ghinescu pe tocul pistolului lui Cioacă, găsit în torpedoul mașinii lui, pe mocheta din portbagaj și în mai multe locuri din apartamentul lor, stabilind că polițistul, după ce a ucis-o, i-a tranșat trupul, pentru a-l putea ascunde.
Anchetatorii au mai cerut încarcerarea lui Cioacă, însă, în lipsa cadavrului, solicitarea a fost respinsă.
Totuși, în anul 2007, judecătorii instanței supreme au reținut infracțiunea de omor calificat și au dispus ca măsură preventivă în cazul lui Cristian Cioacă interdicția de a părăsi țara. Cioacă a avut interdicție patru luni, măsura nemaifiind prelungită de instanță.
În 8 noiembrie 2011, avocata Elodia Ghinescu, dispărută în 29 august 2007, a fost declarată moartă, printr-o sentință a Judecătoriei Brașov.
În 7 februarie 2012, certificatul de deces al avocatei Elodia Ghinescu a fost eliberat, de către Primăria Câmpulung Muscel, după ce decizia de declarare a morții acesteia a devenit definitivă și irevocabilă, certificatul fiind depus la dosarul în care polițistul Cristian Cioacă este cercetat pentru omor.
Între timp, în urma unei analize realizate cu un aparat achiziționat de Poliția Română în anul 2010, respectiv Crimelight, criminaliștii au descoperit pe pereții dormitorului locuinței Elodiei Ghinescu, sub zugrăveală, multe urme de sânge.
Și în 2007, anchetatorii au găsit multe pete de sânge în locuința celor doi soți, după ce acestea fuseseră spălate.
În lipsa cadavrului și a unui certificat de deces a persoanei date dispărută, în 23 septembrie 2007, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât respingerea cererii procurorilor de arestare a lui Ciocă, dispunând însă interdicția de a părăsi țara în cazul acestuia. Dosarul avea atunci câteva zeci de pagini.
Cioacă și-a susținut nevinovăția, în fața judecătorilor, și a spus că soția sa îl înșela. „Eu încă imi mai aștept soția acasă. Sunt sigur că o să apară. Nu am nicio legătură cu acuzațiile ce mi se aduc”, afirma atunci Cioacă.
Ulterior, el afirma în emisiuni televizate că soția sa îi trimite mesaje din străintate, ba și diverse cadouri.
Anchetatorii au pus sechestru asiguratoriu asupra imobilului Elodiei Ghinescu, astfel că soțul acesteia, polițistul Cristian Cioacă, nu l-a putut înstrăina.
Între timp, criminaliștii au continuat să strângă probe. Astfel, au fost ridicate urme de sânge găsite în locuința lui Ghinescu, respectiv din dormitorul acesteia, în urma analizei Crimelight, au fost transmise Institutului Național de medicină legală, care a comunicat procurorilor, marți, 27 noiembrie, faptul că ADN-ul corespunde avocatei Elodia Ghinescu.
Astfel, procurorii l-au convocat, miercuri, pe Cristian Cioacă la Parchet pentru a i se aduce la cunoștință noile probe, dar și că s-a pus în mișcare acțiunea penală împotriva sa, precum și că va fi cerută arestarea preventivă a sa.
Întrucât i-a fost respinsă solicitarea de a reveni în postul de ofițer la Departamentul judiciar al IPJ Brașov, competența de a-l judeca pe Cioacă revine instanței ordinare, respectiv tribunalului.
Elodia Marilena Ghinescu (38 de ani) din Brașov a dispărut de acasă la sfârșitul lunii august 2007. Soțul acesteia, polițistul Cristian Cioacă, de la Poliția din Argeș, a anunțat Poliția despre dispariția femeii abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea șefei acesteia, timp în care bărbatul a apelat la cunoștințe pentru a intra în corespondența electronică a avocatei, scopul fiind – potrivit acestuia – acela de a vedea cu ce bărbat se conversa.
Cioacă a spus că doar a căutat indicii cu privire la locul unde ar putea fi, el negând faptul că soția sa ar fi moartă.
Anchetatorii au luat în calcul, din primele momente, varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soți și în autoturismul bărbatului.
Mai mult, în septembrie 2007, după două săptămâni de la dispariție, anchetatorii au găsit într-o râpă haine având pete de sânge ale Elodiei.