Aproximativ 110 tone de zmeură, afine și măceșe și 35 de tone de ciuperci culese în pădurile din județul Harghita au fost trimise, în toamna acestui an, în Germania, Italia și Spania, Direcția Silvică încasând peste 700.000 de lei din exportul acestora pe piețele intracomunitare.
Pe parcursul acestui an, de pe cele 90.000 de hectare de teren forestier aflate în administrarea Direcției Silvice Harghita s-au recoltat aproximativ 60 de tone de zmeură, 25 de tone de afine și 25 de tone de măceșe, precum și 35 de tone de ciuperci, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Responsabiliul de producție al DS Harghita, Miklos Istvan, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că s-ar fi putut recolta o cantitate aproape dublă de zmeură, de 110 tone, dacă vremea excesiv de caldă, de la sfârșitul lunii august, nu ar fi favorizat coacerea instantanee a fructelor.
Potrivit acestuia, fructele de pădure au ajuns în Germania, unde vor fi folosite în industria alimentară, inclusiv la prepararea hranei petru bebeluși și în cea farmaceutică, iar ciupercile în Italia și Spania.
„Avem contracte-cadru cu două firme din Germania, cu care lucrăm de mai mult de un deceniu și peste 80 la sută din marfa livrată a fost certificată bio, ceea ce dă posibilitatea procesatorului german să producă din fructele de pădure din Harghita chiar și hrană pentru bebeluși, pe lângă sucurile, gemurile și dulcețurile cu certificare bio. Ciupercile se duc în Italia și Spania”, a spus Miklos Istvan.
Imediat după recoltarea din păduri, zmeura, afinele și măceșele au ajuns la Gheorgheni, unde au fost sortate, trecute printr-un tunel de șoc și congelate la minus 40 de grade Celsius.
În acest an, un kilogram de zmeură din Harghita s-a vândut pentru piața vest-europeană cu 1,65 de euro, cel de afine cu 1,75 de euro, iar măceșele cu 0,6 euro kilogramul.
Miklos a adăugat că solicitările pentru piața internă au fost „timide”, iar prețul oferit „nu s-a apropiat nici pe departe” de cel la care DS Harghita își poate valorifica recolta de fructe de pădure pe piața externă.
„La afine, de exemplu, am avut o ofertă de 5 lei pe kilogram, care nu acoperă nici prețul de achiziție. Valoarea de achiziție a ajuns până la 6,5 lei la punctul nostru, la care se adaugă transportul, congelarea, împachetarea, livrarea și cheltuielile generale ale Secției”, a afirmat reprezentantul DS Harghita.
„Afacerea cu fructe de pădure și ciuperci este profitabilă. Anul acesta am obținut venituri de aproximativ 700.00 de lei la fructele de pădure și circa 20.000 de lei în urma valorificării ciupercilor, o sumă bună, chiar dacă este o grămadă de treabă cu recoltarea, transportul, condiționarea și livrarea mărfii. Dar, la urma urmei, merită, că banii aceștia vin în două-trei luni, iar dacă ne gândim bine, oferă și un venit în plus unor localnici, care altfel s-ar fi lipsit de banii aceștia”, a conchis responsabilul de producție al Direcției Silvice Harghita.