Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, procurorii Serviciului Teritorial Galați al DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, până în 26 iunie, în cazul Alinei Daniela Rusu, director economic al Consiliului Județean Brăila la data faptelor, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Anchetatorii susțin că, în perioada 28 martie 2006 – 8 martie 2012, președintele Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a făcut mai multe demersuri și a luat decizii prin care SC Club Fotbal Brăila SA și Asociația Handbal Club „Dunărea” Brăila au obținut foloase necuvenite în valoare totală de 7.492.360 lei din bugetul Consiliului Județean Brăila.
Demersurile, constând în întocmirea expunerilor de motive, susținerea acestora și adoptarea hotărârilor, precum și a contractelor de asociere dintre cele două cluburi sportive și Consiliul Județean Brăila au fost făcute în condițiile în care Gheorghe Bunea Stancu cunoștea că se află în incompatibilitate, arată procurorii DNA.
Aceștia mai precizează că în perioada 1 februarie 2008 – 15 decembrie 2010, finanțarea celor două asociații sportive a fost aprobată de către Alina Daniela Rusu, în calitate de director economic al Consiliului Județean Brăila, fără să existe hotărâri ale CJ Brăila de aprobare expresă a sumelor încasate de cele două cluburi.
Astfel, prin acțiunile sale, susțin anchetatorii, Alina Rusu a determinat producerea unui prejudiciu de 5.242.362 lei în dauna Consiliului Județean Brăila, concomitent cu obținerea unui folos patrimonial în valoare de 1.300.000 lei pentru SC Clubul de Lotbal SA Brăila și a unui folos patrimonial în valoare de 3.942.360 lei pentru Asociația Handbal Club „Dünărea” Brăila.
În 23 aprilie, DNA anunța că fostul șef al Consiliului Județean Brăila Gheorghe Bunea Stancu, condamnat în dosarul Mită la PSD, este urmărit penal într-un nou dosar privind finanțarea ilegală de la bugetul CJ a unor cluburi sportive, el obținând astfel foloase patrimoniale de 7,4 milioane lei pentru o firmă la care e acționar.
Procurorii DNA Galați au dispus punerea în mișcare a urmăririi penale față de Gheorghe Bunea Stancu, președinte al Consiliului Județean Brăila la data comiterii faptelor, în prezent aflat în detenție într-un alt dosar, pentru abuz în serviciu în formă continuată, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul și conflict de interese în formă continuată.
Procurorii DNA mai precizau că la foloasele obținute de cele două societăți în valoare totală de 7.492.360 lei se adaugă darea în folosință gratuită, pe o perioadă de cinci ani, a unui autoturism aparținând Consiliului Județean Brăila.
DNA mai arăta că SC Bursagrirom SA Brăila, la care Gheorghe Bunea Stancu este acționar majoritar, are o participare indirectă la capitalul SC Concivia SA Brăila, societate care, la rândul său, are calitatea de acționar majoritar la SC Fotbal Club „Dunărea” Brăila și membru fondator la Asociația Handbal Club „Dunărea” Brăila, fiind deci persoană afiliată la acestea.
La începutul lunii aprilie, Gheorghe Bunea Stancu a fost condamnat la trei ani de închisoare, iar Ioan Niculae, Gheorghe Teodorescu și Viorel Barac, la doi ani și jumătate, cu executare, în dosarul Mită la PSD, printr-o decizie definitivă dată de Curtea de Apel București.
Gheorghe Bunea Stancu este încarcerat la Penitenciarul Galați.
Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu și-a folosit influența și autoritatea rezultate din funcția de președinte al organizației județene Brăila a PSD pentru a obține, cu încălcarea dispozițiilor legale ce privesc finanțarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiți în campania electorală prezidențială, desfășurată la sfârșitul anului 2009, pentru susținerea candidatului PSD, Mircea Geoană.
În octombrie 2014, Gheorghe Bunea Stancu, un vicepreședinte al CJ Brăila, Florin Mija, și 11 funcționari au fost trimiși în judecată pentru că ar fi favorizat trei firme la licitații privind atribuirea unor contracte de lucrări de asfaltare, prejudiciul fiind de aproape trei milioane de lei.