Directorii de la RADET acuzați de corupție, eliberați din arest

Directorii de la RADET acuzați de corupție, eliberați din arest
Publicat: 03/07/2013, 17:59
Actualizat: 03/07/2013, 17:59

Curtea de Apel București a judecat, miercuri, recursurile făcute de directorul general al RADET București Ion Voicu, directorul economic Dan Mavrodin și directorul de exploatare și mentenanță Ovidiu Gărduș împotriva deciziei din 26 iunie a Tribunalului Capitalei de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Instanța a admis recursurile directorilor de la RADET și a dispus ca aceștia să fie eliberați, înlocuind măsura arestării preventive cu interdicția de a părăsi Bucureștiul și județul Ilfov. Decizia instanței este definitivă, astfel că cei trei directori de la RADET vor fi lăsați să plece din Centrul de Reținere și Arest Preventiv al Poliției Capitalei.

Directorii de la RADET Ion Voicu, Dan Mavrodin și Ovidiu Gărduș, arestați pentru fapte de corupție, au creat „percepție negativă asupra modului lipsit de onestitate în care se derulează afacerile” în România, arăa arătat judecătorul de la Tribunalul București în motivarea deciziei din 26 iunie.

„Componenta de exemplaritate a măsurii preventive se impune și raportat la percepția partenerilor de afaceri implicați în aceste activități, reținându-se că cei doi denunțători sunt reprezentanții a două societăți comerciale multinaționale (Danemarca, respectiv Germania), iar prin atitudinea inculpaților s-a creat o percepție negativă asupra modului lipsit de onestitate în care se derulează afacerile în spațiu românesc datorită unor funcționari care nu respectă valorile sociale ocrotite de lege”, a notat judecătorul Tribunalului București în motivarea decizie.

Ion Voicu este acuzat de luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale), Dan Mavrodin, de luare de mită și complicitate la luare de mită, ambele în formă continuată (câte trei acte materiale), iar Daniel Gărduș este acuzat de luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale), potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Anchetatorii susțin că, în februarie 2013, Ion Voicu și Dan Mavrodin, în calitate de directori ai RADET București, au pretins, „cu titlu de mită, de la reprezentantul unei societăți comerciale, suma de 600.000 lei (reprezentând 10% din suma pe care RADET București o datora societății respective în baza unui contract), pentru a începe efectuarea plăților aferente materialelor livrate”.

Procurorii DNA mai arată că, ulterior, procentul cerut a fost micșorat la 4%, stabilindu-se ca tranșele de bani să le fie achitate directorilor, de regulă, după efectuarea plăților.

„În baza acestei înțelegeri, în perioada 13 februarie – 21 martie 2013, cei doi directori au primit, în trei tranșe, suma totală de 148.800 lei. Banii i-au fost remiși lui Mavrodin Dan, o parte din aceste sume fiindu-i date apoi lui Voicu Ion”, a mai arătat DNA.

Potrivit anchetatorilor, la 25 februarie, Gărduș a primit de la reprezentantul aceleiași firme 5.000 de lei, „ca urmare a unei pretinderi anterioare, în scopul de a nu exercita unele atribuții de serviciu ce ar fi avut consecințe negative asupra derulării contractelor încheiate de RADET București cu respectiva societate”.

La 22 ianuarie, Gărduș ar fi primit încă 50.000 de lei, prin intermediul aceleiași persoane, „de la reprezentantul altei societăți comerciale care avea contracte cu RADET București, după ce, anterior, condiționase continuarea implementării contractelor de primirea acelei sume de bani”.

„În același scop, al derulării în bune condiții a contractului, învinuitul Gărduș Ovidiu i-a pretins reprezentantului acestei ultime societăți comerciale să efectueze plata cazării în cuantum de circa 1.000 euro, pentru două camere duble la un hotel din Paris, cu ocazia unei excursii pe care învinuitul, împreună cu alte persoane, intenționa să o facă în luna aprilie 2013. Deși cererea fusese acceptată, excursia nu a mai avut loc din cauza inițierii prezentei anchete penale”, a mai arătat DNA.

La 22 martie, anchetatorii au făcut percheziții la RADET și la sediile unor firme, printre care și societatea de construcții Erbașu, precum și la locuințele unor persoane din București, Ilfov și Giurgiu. Atunci au fost ridicate contracte, documente de plată, facturi și devize de lucrări și sume de bani.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Adio șezlonguri! Turismul din Grecia se schimbă radical
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Reacția Claudiei Pătrășcanu după declarațiile făcute de Gabi Bădălău despre momentul în care și-ar fi...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Noi speranțe în lupta cu HIV, după ce încă un bărbat a fost vindecat de...