Directorul adjunct APIA Suceava și un veterinar, reținuți în cazul subvențiilor agricole ilegale

Publicat: 04 06. 2014, 22:19
Actualizat: 26 03. 2019, 06:22

În același caz, medicul din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, Lucian Ciobanu, suspectat de abuz în serviciu contra intereselor publice, și avocatul Anca Elena Popovici, din cadrul Baroului Suceava, suspectată de instigare la abuz în serviciu, în același dosar, sunt cercetați în libertate, după ce au fost și ei audiați la DNA Suceava.

Ionela Melania Blănariu, angajată a APIA Suceava în funcția de consilier, audiată și ea de către procurorii anticorupție în dosarul privind acordarea ilegală de subvenții agricole, are calitatea de suspect și este cercetată pentru abuz în serviciu și aprobarea unor fonduri europene fără drept, fiind cercetată în stare de libertate.

Avocatul acesteia, Radu Ursu, a declarat, la ieșirea de la audieri, că în acest caz clienta sa are calitatea de suspect, și nu pe cea de învinuit.

Tot miercuri seară, a fost audiată și Lya Chiriac, altă angajată a APIA Suceava, ea ieșind de la audieri fără a fi reținută, cercetările urmând să fie făcute cu ea în stare de libertate. La ieșirea de la audieri, Chiriac a refuzat să facă declarații presei.

Procurorul șef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, a declarat că în acest caz audierile continuă și că față de funcționarii APIA Suceava au fost luate măsuri asiguratorii.

Directorul executiv al APIA Suceava, Eugen Mogoș, a declarat, la ieșirea de la audierile de la DNA Suceava, că nu se simte vinovat de nimic și că nu poate da alte amănunte întrucât ancheta este în desfășurare.

„Nu mă simt vinovat de nimic”, a spus Mogoș.

El a precizat că, în ceea ce-i privește pe colegii săi audiați de către procurorii anticorupție în același dosar primează prezumția de nevinovăție.

Întrebat în ce calitate a fost audiat, Eugen Mogoș a evitat să răspundă, precizând doar că este vorba despre „lucruri minore”.

Miercuri seară, în jurul orei 17.00, alături de Mogoș au mai fost aduși la audieri directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldovean, Lya Chiriac – șef Serviciu Autorizare CNDP și ajutoare specifice comunitare și Lucian Ciobanu, medic veterinar la DSVSA Suceava.

La DNA Suceava a fost audiat și șeful Poliției Județene Suceava, Ioan Crap, suspectat de DNA de abuz în serviciu întrucât ar fi intervenit pe lângă un polițist să nu-i rețină permisul auto și să nu amendeze o persoană cu funcție de conducere la APIA Suceava.

La DNA Suceava urmează să ajungă, pentru a fi audiat în dosarul privind acordarea ilegală de subvenții agricole, și directorul general al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, Dorel Gheorghe Benu, ridicat în urma perchezițiilor care au avut loc miercuri în acest dosar, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au declarat pentru MEDIAFAX că directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu, este suspectat în dosarul în care se fac cercetări pentru fapte de corupție în legătură cu acordarea ilegală a unor subvenții pentru exploatații agricole și asociații zootehnice.

Procurorii DNA Suceava au dispus începerea și apoi extinderea urmăririi penale in rem, pentru infracțiunile de acordarea de subvenții cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinației subvenției, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, înșelăciune, dare de mită, luare de mită, spălare de bani și folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Cercetările în acest dosar vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafață sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii și mănăstiri, ce nu îndeplineau condițiile de eligibilitate, arată procurorii.

Anchetatorii susțin că, pentru obținerea ilegală de subvenții în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și Siguranța Alimentelor Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, au înființat exploatații fictive de creștere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au înregistrat în Registru Național al Exploatațiilor și în Baza Națională de Date a ANSVSA, în vederea obținerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăților naționale directe complementare în sectorul zootehnic.

Astfel, pentru îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, doctorii veterinari suspectați în acest dosar ar fi modificat, în Baza Națională de Date a ANSVSA – SNIIA, data înființării exploatațiilor sau a mișcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate exploatații virtuale.

După ce a fost audiat timp de aproape două ore la sediul DNA Suceava, consilierul județean din Suceava Ioan Piticari (PNL), care deține Asociația Producătorilor și Crescătorilor de Taurine Piatra Șoimului, a fost reținut, fiind suspectat de gestionare frauduloasă a fondurilor europene și înșelăciune. Potrivit procurorilor DNA, Asociația Producătorilor și Crescătorilor de Taurine Piatra Șoimului, ar fi obținut ilegal subvenții de peste 1,1 milioane de lei, în campaniile agricole 2010-2013.

Procurorii DNA Suceava au făcut, miercuri, 13 percheziții în București și în județele Suceava și Dâmbovița, printre care și la sediul central al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, precum și la sediul APIA Suceava, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupție în legătură cu acordarea ilegală a unor subvenții pentru exploatații agricole și asociații zootehnice.

Printre persoanele vizate în această anchetă sunt directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, și directorul general al APIA central, Gheorghe Benu, precum și medici veterinari de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, polițiști și fermieri.

Ancheta vizează subvenții acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

Liliana Bujdei, corespondenti@mediafax.ro