Prima pagină » Știri » Directorul ANM: 2020 ar putea să fie cel mai călduros an din istorie. Vara continuă și în septembrie

Directorul ANM: 2020 ar putea să fie cel mai călduros an din istorie. Vara continuă și în septembrie

Directorul ANM: 2020 ar putea să fie cel mai călduros an din istorie. Vara continuă și în septembrie
Sursa FOTO: https://playtech.ro

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, vara lui 2020 a fost una a recordurilor de temperaturi. De asemenea, acest an poate fi considerat cel mai călduros an din istoria măsuratorilor meteorologice.

Anul 2020, unul dintre cei mai călduroși ani din istoria măsurătorilor meteorologice

Directorul ANM, Elena Mateescu, a declarat că nu este exclus ca acest an să fie cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice și în România.

De asemenea, luna sptembrie va continua trendul zilelor cu temperaturi ridicate, meteorologul Elena Mateescu spunând că vor fi înregistrate temperaturi mai mari decât media acestei perioade.

A fost un an al extremelor meteorologice încă de la debutul lunii ianuarie și până în prezent și o vară a extremelor meteorologice.

Nu excludem ca și în România, anul 2020 să se alăture anilor din seria celor mai călduroși din istoria măsurătorilor meteorologice.

Am înregistrat pentru ziua de ieri, la nouă stații meteorologice, depășiri de recorduri maxime zilnice, ale unei zile de 29 august și chiar și primele zile din toamna 2020 va aduce în atenția noastră, mai ales pentru zonele din sudul și sud-estul țării valori de 35-36 de grade Celsius.

Vorbim pentru prima săptămâna 31-7 septembrie de temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit în aproape toată țara, iar a doua săptămână 7-14 septembrie păstrează același semnal, din nou, pentru zona de sud și sud-est”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu, la Digi24.

Estimările de temperaturi

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993-2016.

Săptămâna 31.08.2020 – 07.09.2020

TEMPERATURA MEDIE A AERULUI

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea estică a țării.

CANTITĂȚILE DE PRECIPITAȚII

Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea vestică a țării, dar mai ales în vest, centru și nord-vest, iar în rest va fi în general deficitar

Săptămâna 07.09.2020 – 14.09.2020

TEMPERATURA MEDIE A AERULUI

Temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai pronunțată în regiunile sudestice.

CANTITĂȚILE DE PRECIPITAȚII

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, excepție făcând vestul și nord-vestul teritoriului, unde vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Prognoza meteo pentru a doua jumătate a lunii septembrie

Săptămâna 14.09.2020 – 21.09.2020

TEMPERATURA MEDIE A AERULUI

Temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele sudestice.

CANTITĂȚILE DE PRECIPITAȚII

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această săptămână, posibil ușor excedentar, local, în regiunile sudice, centrale și nord-vestice.

Săptămâna 21.09.2020 – 28.09.2020

TEMPERATURA MEDIE A AERULUI

Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru acest interval, posibil ușor mai ridicate în regiunile extracarpatice.

CANTITĂȚILE DE PRECIPITAȚII

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și