Directorul Intact a fost eliberat, pentru că nu s-a dovedit că ar vrea să împiedice ancheta sau să fugă

Directorul Intact a fost eliberat, pentru că nu s-a dovedit că ar vrea să împiedice ancheta sau să fugă
Publicat: 26/06/2013, 19:48
Actualizat: 02/02/2019, 01:04

Directorul Intact Group, Dan Alexandrescu, a fost eliberat de Tribunalul București, pentru că procurorii anticorupție nu au dovedit că acesta ar încerca să influențeze în vreun fel cursul anchetei de șantaj și nici pericolul social în cazul acestuia.

„Privitor însă la aspectele reținute de către instanța de fond în argumentarea soluției promovate, în sensul ca inculpatul prezintă pericol social concret pentru ordinea publică, fiind îndeplinite cerințele articolului148, litera f, din Codul de procedură penală, acestea nu pot fi însușite de tribunal, motivat de faptul că nu au o fundamentare faptică în probatoriul cauzei și contravin dispozițiilor legale în materia arestării preventive”, arată cei trei judecători în motivarea deciziei prin care l-au lăsat în libertate pe Alexandrescu

Tribunalul arată că „în prezenta cauza nu există probe care să contureze previzibilitatea unei conduite negative a inculpatului îndreptată împotriva bunei desfășurări a procesului penal, cu atât mai mult cu cât din actele dosarului nu rezultă că lăsarea în libertate a acestuia ar produce o vătămare esențială și substanțială a ordinii publice și nici gradul de previzibilitate și probabilitate a perturbărilor”.

„În cauză nu există probe certe în sensul că inculpatul – persoană lipsită de antecedente penale, cu familie organizată, un loc de muncă ce îi permite obținerea de venituri substanțiale în mod licit, ce ocupă o anumită poziție în societate – reprezintă , în stare de libertate, un pericol concret pentru ordinea publică; buna desfășurare a procesului penal nu presupune privarea de libertate a inculpatului, cu atât mai mult cu cât nu există probe în sensul că s-ar sustrage de la urmărirea penală sau ar încerca să zădărnicească aflarea adevărului”, arată judecătorii.

Privitor la motivarea primei instanțe, „în sensul că natura faptei pentru care este cercetat inculpatul coroborată cu lăsarea acestuia în libertate ar «crea un sentiment de insecuritate, credința că justiția nu acționează îndeajuns împotriva infracționalității, în lipsa luării măsurii arestării preventive», tribunalul constată (și nădăjduiește) că sentimentele de securitate și încredere ale societății în organele statului presupun aplicarea de către acestea cu promptitudine și fermitate a dispozițiilor legale, aceasta implicând inclusiv individualizarea măsurilor preventive ce se impun a fi dispuse cu privire la persoanele despre care există presupunerea rezonabilă că au comis infracțiuni, astfel încât acestea să asigure atât un climat de calm, de securitate și echilibru în societate cât și încrederea acesteia în reacția autorităților, dar fără a se încălca dreptul la libertate al individului, astfel cum se impune a fi într-o societate ce se dorește a fi cu adevărat democratică”.

Analizând cauza în ansamblu și fără a nega gravitatea infracțiunii de comiterea căreia este acuzat inculpatul, ținându-se seama de circumstanțele concrete ale cauzei, precum și de datele ce caracterizează persoana inculpatului (lipsa antecedentelor penale, ocupația acestuia … al SA Antena TV Group SA, faptul că are …, obține venituri în mod licit) tribunalul constată și urmează a respinge ca neîntemeiată propunerea de arestare preventivă în ce-l privește pe inculpatul A.G.S., evident ca o consecință a aprecierii ca fondat a recursului promovat de inculpat și casării hotărârii recurate”, se mai arată în documentul citat.

Directorul Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, va fi cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat că l-a șantajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei, a decis definitiv, în 6 iunie, Tribunalul București, care a admis recursul față de arestarea preventivă dispusă în cazul acestuia.

Prin aceeași hotărâre, instanța i-a stabilit lui Alexandrescu interdicție de a părăsi țara timp de 30 de zile.

La judecarea recursului, procurorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a arătat că probele din dosarul lui Sorin Alexandrescu dovedesc premeditarea și perseverența infracțională a acestuia în legătură cu șantajul făcut asupra lui Ioan Bendei și că directorul Antena TV Group s-a folosit de cunoștințele și funcția sa.

De cealaltă parte, avocatul lui Alexandrescu a arătat că probele nu dovedesc o infracțiune de șantaj și că subiectul infracțiunii nu este clientul său, iar în acest context a cerut eliberarea sa.

Judecătoria Sectorului 1 a decis, în 31 mai, arestarea preventivă pentru 29 de zile a directorului general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, acuzat că l-a șantajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV.

Alexandrescu i-ar fi spus lui Bendei că dacă nu încheie actul va fi făcută o anchetă jurnalistică în care se va arăta că în 2009 a semnat un contract de 3,5 milioane de euro cu firma președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru ca în schimb să obțină drepturile de transmise a unor meciuri din cadrul Ligii I.

Decizia Judecătoriei Sectorului 1 a fost contestată de Sorin Alexandrescu la Tribunalul București.

Potrivit judecătoarei Elena Zamfir, care a dispus arestarea lui Sorin Alexandrescu, calitatea conspirată în care a acționat directorul general al Antena TV group denotă o abilitate sporită de a folosi metode care să îngreuneze identificarea și tragerea la răspundere. Magistratul a mai arătat că Sorin Alexandrescu a negat faptele, în ciuda „evidenței probelor”, iar conduita sa „nu oferă garanții că, odată lăsat în libertate, ar adopta un comportament procesual corect”.

Procurorii au arătat că Sorin Alexandrescu urmărea să-l determine pe Ioan Bendei să semneze un contract de 7,2 milioane de euro anual, pe o perioadă de cinci ani, însă, în final, directorul general al Antena TV Group a fost de acord și cu un contract de patru milioane de euro pe an pe o perioadă de cinci ani, promițând în schimb să nu mai publice informațiile legate de contractul dintre RCS&DS și firma lui Dumitru Dragomir, SC Bodu SRL.

Alexandrescu și Bendei s-au mai întâlnit în 19 aprilie, 22 aprilie, 26 aprilie, 14 și 16 mai, la fiecare întâlnire, directorul general al Atena TV Group spunându-i administratorului RCS&RDS că pentru a nu iniția o campanie mediatică negativă la adresa acestuia, campanie care i-ar afecta viața personală și cariera profesională, ar trebui să accepte semnarea contractului, în numele societății pe care o reprezintă.

Din stenogramele interceptărilor telefonice, aflate la dosar, rezultă că Alexandrescu a vorbit despre acest subiect cu Camelia Voiculescu și Dan Voiculescu.

Sorin Alexandrescu a discutat cu Camelia Rodica Voiculescu despre adresa trimisă lui Bendei, emisă de Intact Publishing, potrivit procesul verbal de redare a înregistrării convorbirii telefonice care a avut loc între cei doi în 26 aprilie. Camelia Voiculescu i-a atras atenția lui Alexandrescu să aibă grijă: „Super OK! Adică super, mă rog, să vedem! Și oricum tre’ să ai super grijă, te rog!? Știi că … Acum mi-a dat și mie tata grija aia. Să mă suni și pe mine după aia.”

Prin intermediul posturilor de televiziune și al publicațiilor aparținând trustului de presă Intact Media Group au fost difuzate și publicate știri și articole cu impact negativ asupra companiei RCS&RDS. În paralel, postul de televiziune Antena 1 a difuzat, începând din 9 mai (ora 14.35), un material promo cu titlul „Exploziv. Mită în fotbal 3,5 milioane euro via Oradea – București. Ancheta jurnalistică în curând”, a precizat instanța, în motivare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
Hackerii atacă utilizatorii iOS și Android prin metode care imită aplicații reale, spun experții
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Gestul impresionant al lui Ed Sheeran pentru Chris Hemsworth în timpul concertului de la București
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Misiunea secretă pe care a îndeplinit-o un diplomat român la cererea primului-ministru francez: „Vei pleca...