Prima pagină » Dizgrațiații » Directorul Penitenciarelor: „Grațierea sau arestul la domiciliu nu rezolvă problema din penitenciare”

Directorul Penitenciarelor: „Grațierea sau arestul la domiciliu nu rezolvă problema din penitenciare”

Directorul Penitenciarelor: „Grațierea sau arestul la domiciliu nu rezolvă problema din penitenciare
Directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor spune că legea grațierii sau arestul la domiciliu nu vor rezolva problema supraaglomerării din închisori, pe termen lung singura soluție fiind construcția de noi penitenciare.

„Pe termen lung, singura soluție este construirea de noi locuri de detenție și renovarea celor vechi deoarece condamnările vin tocmai pe acest temei. Numărul de deținuți fluctuează, am avut 35.000 de deținuți, acum avem circa 27.200″,a subliniat directorul ANP, Marius Vulpe, marți, în cadrul unei conferințe de presă.

Vulpe a precizat că rezolvarea problemelor din penitenciare nu depinde numai de ANP, care deja a pus la dispoziția Ministerului Justiției un plan de măsuri până în 2023.

„Grațierea sau arestul la domiciliu nu rezolvă problema din penitenciare (…) Propunerea legislativă pe de-o parte, pe de altă parte construirea de noi locuri de detenție în penitenciarele deja existente (…) Au fost identificate locurile și înaintate propunerile către Ministerul Justiției (…) La o unitate nouă îți trebuiesc angajați, deci nu e o variantă pe termen scurt. Cea mai bună soluție e construirea (n.r – de spații noi) în penitenciarele deja existente”, a declarat directorul ANP.

Întrebat dacă au fost luate măsuri în întâmpinarea deciziei pilot a CEDO cu privire la condițiile din închisorile din România, Vulpe a răspuns: „Tocmai evenimentul de azi este una dintre măsurile care are ca scop reducerea supraaglomerării din penitenciare (…) și partenerii norvegieni au înțeles nevoia sistemului penitenciar românesc astfel încât au contribuit în cadrul acestui proiect la îmbunătățirea condițiilor într-un penitenciar din Bacău – 200 de locuri renovate la standarde europene și, de asemenea, într-un centru de detenție din Pitești și într-un centru la Craiova. Înafară de aceste demersuri de care vă vorbim astăzi, sistemul penitenciar a înaintat recent Ministerului Justiției un proiect de memorandum pe care ministrul Justiției după ce îl va analiza, îl va înainta Guvernului”.

Pe de altă parte, întrebat ce măsuri au fost adoptate până în prezent pentru a preveni recidiva, directorul ANP a răspuns că principala măsură luată de Guvern, în acest sens, în 2015, a fost elababorarea și aprobarea unei strategii de reintegrare a deținuților.

„Din păcate, nu se implementează cu viteza cu care ne-am fi dorit. Deocamdată nu a avut efecte”, a menționat Vulpe.

Autor

Citește și