Directorul Romarm, arestat pentru abuz în serviciu, nu poate justifica 100.000 dolari și 35.000 euro
Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat că există o diferență nejustificată de 100.000 de dolari și 35.000 de euro între averea dobândită și veniturile realizate de Dan Tache, director general al Companiei Naționale Romarm SA și fost director general adjunct al SC Carfil SA, în perioada 30 iulie 2010 – 27 august 2013.
„Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Brașov în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către Tache Dan în perioada exercitării funcțiilor publice”, se arată într-un comunicat de presă al ANI.
Potrivit sursei citate, Dan Tache a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare și elementele identificate, însă directorul Romarm nu a depus la dosar un punct de vedere.
Dan Tache și șeful sucursalei Romarm din Brașov, Aurel Velțan, au fost arestați în 11 februarie, pentru abuz în serviciu, în legătură cu încheierea ilegală a unor contracte de prestări servicii cu SC Gold Trans Tur SRL, care a încasat peste 770.000 de lei fără a executa serviciile prevăzute.
În același dosar, Tribunalul Brașov a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Daniel Liliac, administratorul SC Gold Trans Tur SRL, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, și complicitate la tentativă la infracțiunea de abuz în serviciu.
Potrivit DNA, în perioada iulie 2013 – iulie 2014, la inițiativa directorului general al Romarm, Dan Tache, și în urma unei înțelegeri cu Daniel Liliac, Aurel Velțan, în calitate de director general al SC Carfil SA (filială a Romarm), a încheiat șase contracte de prestări servicii cu SC Gold Trans Tur SRL, cu încălcarea procedurilor de achiziție publică. De asemenea, Velțan ar fi întocmit și alte înscrisuri pentru perfectarea acestor contracte (decizii de comitet director, procese verbale, referate).
Conform procurorilor anticorupție, contractele aveau același obiect, respectiv igienizarea, curățarea, ecologizarea unor spații, hale de producție, din incinta societății brașovene, contaminate cu substanțe toxice, metale grele și cianuri rezultate din procesul tehnologic de producție.
Anchetatorii mai spun că, acționând în același mod și pentru a-l favoriza pe Daniel Liliac, directorul general Aurel Velțan a încheiat un alt contract, având ca obiect cumpărarea a două mijloace fixe, un strung și o mașină de filetat, pentru prețul de total de 48.646 lei, contract perfectat cu încălcarea procedurilor de achiziție publică, știind că toate ofertele pentru această achiziție au fost depuse de Daniel Liliac, cel care era adevăratul beneficiar al contractului. Contractul nu a mai fost executat datorită intervenției organelor judiciare, după efectuarea percheziției la sediul Carfil SA contractul fiind reziliat.