România nu are în acest moment o legislație clară pentru apa care se îmbuteliază, spune directorul companiei de stat pentru Apele Minerale. Deși în țară sunt 68 de ape minerale licențiate, iar pentru acordarea unei licențe un izvor este monitorizat timp de doi ani, hipermarketurile care îmbuteliază și vând apa de masă nu sunt obligate să respecte aceste reguli, relatează Digi.
„Nimeni nu poate să știe în acest moment ce se vinde în momentul ăsta, de unde este apa… poate să fie și de la chiuvetă, și din lac, și dintr-un foraj. Tot ce vedeți dumneavoastră în consum, prin hipermarketuri sau magazine, că e apă de masă sau apă de izvor nu sunt reglementate de nicio lege. Nu face obiectul nici unei legi ca să fie licențiată și consumată”, spune Radu Dumitru, director general Societatea Națională a Apelor Minerale.
Singura instituție care avizează aceste izvoare este Direcția de Sănătate Publică. Din cauză că producătorii acestor ape nu plătesc redevențe statului român, pot scoate la vânzare peturile cu prețuri mult mai mici decât cele pentru apa minerală plată.
„Ce pun ei în sticlele respective? Nici petul nu este foarte bun, nici apa nu este foarte bună, și atunci scot aceste prețuri cu care se iese în piață”, spune Radu Dumitru.
Redevența pentru apele minerale este de 4 euro pentru 1.000 de litri, iar statul încasează 5 milioane de euro anual din exploatarea izvoarelor licențiate. Veniturile ar putea fi de trei ori mai mari dacă ar fi controlată și taxată și apa de masă, spun reprezentanții companiei de stat.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) continuă controalele de prelevare din supermarketuri a eșantioanelor din apă de masă și apă de izvor, controale care au început în data de 3 martie. Până acum, au fost prelevate 70 de eșantioane.
Eșantioanele au fost analizate în cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL București din punct de vedere microbiologic, informează ANPC. Din analizele efectuate au rezultat urmatoarele neconformități la mai multe sortimente de apă plată: sortimentul Winny- apa izvor plată, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic; sortimentul Apă de masă necarbogazoasă Aro, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic; sortimentul Apă de izvor Calipso îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6l nu corespundea microbiologic; sortimentul Apă de izvor plată Izvorul Zânelor, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic și sortimentul Apă de izvor Aqua Queen, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5l nu corespundea microbiologic.