Directorul Spitalului din Năsăud și-a retras demisia după câteva ore
Directorul Spitalul Orășenesc Năsăud, dr. Adrian George, și-a depus demisia, joi, la Registratura Primăriei, așa cum anunțase într-o conferință de presă, însă după câteva ore și-a retras-o, făcând acest anunț în ședința Consiliului Local, fără a-și motiva decizia.
Primarul orașului Năsăud, Mircea Romocea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că medicul și-a depus demisia la Registratura Primăriei, joi, în jurul orei 14.00, pentru ca să și-o retragă câteva ore mai târziu.
„După ora 14.00, a fost înregistrată la Registratura Primăriei Năsăud demisia dr. Adrian George din funcția de director al Spitalului Orășenesc. A urmat o ședință de Consiliu Local începând cu ora 16.00. După ce s-a finalizat trecerea în revistă a proiectelor pentru această ședință, și-au expus raportul de activitate șefii Poliției, Jandarmeriei și Pompierilor, respectiv domnul director al spitalului. La finalul expozeului domniei sale, a decis să-și retragă demisia pe care o depusese doar cu câteva ore înainte”, a spus Romocea.
Romocea a afirmat că Adrian George nu a spus de ce își retrage demisia, dar că are informații că o parte a consilierilor locali PDL din Năsăud i-au cerut să facă acest lucru.
„O parte dintre consilierii PDL i-au cerut să-și retragă demisia. Eu nu i-am cerut. Eu cred că din moment ce faci o afirmație în fața unor autorități și nu numai trebuie să te ții de cuvânt. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile”, a spus primarul orașului Năsăud.
Întrebat ce se întâmplă în aceste condiții, Mircea Romocea a declarat că așteaptă ca o comisie de evaluare a activității manageriale a lui Adrian George să-și intre în atribuții și, peste o lună, să anunțe la ce concluzie a ajuns.
„Demisia e un act unilateral. CL Năsăud a luat doar act de demisie, dar nici nu a apucat să ia act bine că și-a retras-o. Noi nu îi putem cere în continuare să demisioneze. Vom merge pe ce spune Legea 95/2006, în sensul că își va începe activitatea comisia pentru evaluarea activității manageriale a domniei sale. Comisia va evalua activitatea managerului Adrian George în baza indicatorilor de performanță. Va rămâne să i se acorde calificativul și să se facă propunerea pentru revocarea din funcție sau rămânerea lui în continuare. Rezultatul comisiei va fi analizat în ședința CL Năsăud din luna februarie”, a declarat Romocea.
Până la ora transmiterii acestei știri, Adrian George nu a putut fi contactat.
Directorul Spitalului „George Trifon” din Năsăud, dr. Adrian George, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că va demisiona din funcția de manager al unității medicale, „dacă așa dorește toată conducerea județului”, el spunând că nu are nimic să își reproșeze din punct de vedere profesional.
„Decizia mea este următoarea: o să-mi dau demisia. Mulțumiți? O să-mi scriu demisia. Sută la sută, nu vă faceți probleme. De aici mă duc la Primăria Năsăud și am depus-o. (…) Dacă așa se dorește de toată conducerea județului, demisionez. Șicanele au fost foarte mari de trei-patru săptămâni încoace, de când cu cazul fetiței de patru ani care a făcut entorsă și apoi a murit”, a declarat dr. Adrian George.
El a afirmat că a fost chemat, miercuri, la Primăria Năsăud, iar prefectul județului, Ioan Țintean, i-a spus că ar fi bine să își dea demisia de onoare în urma intervenției sale telefonice la un post de televiziune.
Întrebat dacă are ceva să-și impute în legătură cu decesul fetiței de patru ani care a făcut o entorsă și în legătură cu ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani, când o altă fetiță a rămas paralizată după ce i s-ar fi administrat, greșit, în același spital, un medicament, Adrian George a răspuns: „Eu mă consider, ca și manager, nevinovat atât într-un caz, cât și în celălalt. Ca și medic și ca părinte, spun că e regretabil, dar la problemele actuale se poate întâmpla orice și în medicină”.
Medicul a adăugat că, în situația în care nu și-ar da demisia, ar fi demis oricum, chiar dacă și-a îndeplinit indicatorii de performanță ca manager.
Dr. Adrian George lucrează din 1987 în Spitalul Orășenesc „George Trifon” din Năsăud, iar director este din 2001. Spitalul are 20 de medici și o farmacistă cu o jumătate de normă, având 14 cabinete în ambulatoriu și cinci secții de bază.
Președintele Consiliului Județean (CJ) Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, prefectul județului, Ioan Țintean, și primarul orașului Năsăud, Mircea Romocea, i-au cerut, miercuri, directorului Spitalului Orășenesc „George Trifon” din Năsăud, medicul Adrian George, să demisioneze, imputându-i că a reacționat nepotrivit atunci când a fost întrebat public despre decesul recent al fetiței de patru ani care a făcut o entorsă și despre un caz din 2006, tratat tot la unitatea pe care o conduce, al unei fetițe căreia i-a fost administrat un medicament la care era alergică, ceea ce a dus, în final, la paralizia ei.
Cei trei i-au imputat medicului modul în care a reacționat, marți seară, într-o intervenție în direct la un post național de televiziune, în care Adrian George s-a certat cu părinții fetei paralizate, având, de asemenea, un limbaj inadecvat în dialogul cu jurnaliștii din platou.
În paralelel, s-a constituit și o comisie de analiză a activității managerului Spitalului Năsăud, la solicitarea președintelui Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan
Întrebat ce anume îi impută medicului Adrian George, Emil Radu Moldovan spunea: „Eu nu pot să-i imput nimic legat de situația cu fetița de patru ani care a decedat. Eu pot să-i imput doar comportamentul public. Un manager în slujba publică nu poate avea o asemenea reacție”.
Medicul Adrian George susținea că și-a ieșit din fire, în intervenția televizată, întrucât din studio cineva l-a făcut „nesimțit”.
În 2006, medicul Rodica Ianul și asistenta Gabriela Policec de la spitalul din Năsăud au fost acuzate că au administrat unui copil de cinci ani și jumătate ampicilină, deși fetița era alergică la medicament. Tatăl fetiței, Ioan Cârcu, relata la vremea aceea că fetița a fost dusă de mama ei la spitalul din Năsăud pentru o banală tuse, a fost consultată și i s-a administrat ampicilină intravenos fără să i se facă vreun test în prealabil dacă suportă sau nu medicamentul. Ca urmare, copilul a făcut șoc anafilactic.
El spunea că fetița a intrat în stop cardio-respirator și a fost resurcitată foarte greu, producându-se o hipoxie, iar creierul având de suferit. Fata a fost diagnosticată cu stare vegetativă persistentă. Tatăl ei spunea că a făcut plângere la Colegiul Medicilor, dar i s-a spus că nu este culpă medicală.
În același an, Adrian George a fost demis de la conducerea spitalului, în urma unui control, imputându-se conducerii probleme de ordin economic. Ulterior, el a revenit în funcție.
În luna ianuarie a acestui an, numele spitalului a fost implicat în cazul unei fetițe de patru ani din Năsăud care a murit după ce a făcut o entorsă, ea fiind plimbată între spitalele din Năsăud, Bistrița și Cluj-Napoca.
În județ, au fost declanșate mai multe anchete în legătură cu acest caz, niciuna nefiind finalizată.