Directorul SRI Eduard Hellvig și șefa DNA Laura Codruța Kovesi, chemați la audieri în Comisia SIPA
„Îi vom invita începând cu domnul Ilie Botoș, continuând cu Laura Codruța Kovesi, Tiberiu Nițu, Augustin Lazăr și adjuncții acestora. În principal aș invita la audieri pe șefii instituției.(…) Există o ordine de prioritate, există o strategie rațională de a face audieri pe repere cronologice și pe repere care țin de funcțiile deținute”, a declarat președintele Comisiei de anchetă privind arhiva SIPA, Șerban Nicolae.
Primele audieri în cadrul comisiei au fost programate pentru 19 octombrie, când a fost chemat ministrul Justiției, Tudorel Toader. Ulterior, vor fi chemați și predecesorii săi în această funcție – Monica Macovei, Tudor Chiuariu, Cătălin Predoiu și Titus Corlățean.
Șerban Nicolae a declarat că exclude ipoteza ca persoanele invitate să nu se prezinte la audieri.
Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a refuzat să dea curs solicitării unei alte comisii de anchetă, cea prvind alegerile prezidențiale din 2009, de a se prezenta la audieri. Ca urmare a acestui refuz, președinții celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au sesizat, în 13 septembrie, CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public.
CCR a decis, pe 3 octombrie, că procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, este obligată să se prezinte în fața Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009 și să furnizeze informațiile solicitate sau să pună la dispoziție celelalte documente sau mijloace de probă deținute.
„În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat că există un conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, generat de refuzul procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție de a se prezenta în fața Comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial. În soluționarea conflictului, Curtea a constatat obligația doamnei Laura Codruța Kovesi de a se prezenta în fața Parlamentului României – Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial și de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziție celelalte documente sau mijloace de probă deținute, utile activității comisiei”, menționa CCR într-un comunicat remis MEDIAFAX.