Discursuri mai SCÂRBOASE decât TREI NEGI la un loc! Marian Godină, reacție după ce Tudorel Toader a propus REVOCAREA lui Augustin Lazăr
„România e țara în care orice funcționar public care a ținut la integritatea lui și nu a dorit să facă compromisuri, la un moment dat al carierei, a avut lacrimi în ochi, în timp ce alții, vânduți și compromiși, agramați cu diplome și titluri, cu caractere infecte și coloane vertebrale drepte precum sălciile pletoase, în timp ce îi loveau pe primii, aveau „puterea” de a afișa rânjete și de a insera glumițe chiar mai proaste decât ei și mai ieftine decât caracterele lor de trei lei, în discursurile lor mai scârboase decât trei negi la un loc„, scrie Godină, într-o postare care a adunat peste 10.000 de aprecieri, 1.500 de distribuiri și 160 de comentarii.
În data de 24 octombrie, Godină a distribuit pe Facebook un desen controversat, ce prezintă JUSTIȚIA drept o femeie blondă legată la ochi, cu balanța echilibrului aruncată lângă ea, în timp ce un bărbat în costum „o abuzează”.
Comisia Europeană, ÎNGRIJORATĂ de posibila revocare a lui Lazăr
Comisia Europeană a transmis, joi, că procedura de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr, propusă de ministrul Justiției, Tudorel Toader, „generează preocupări” și că oficialii europeni vor adresa un punct de vedere în următorul raport MCV din 13 noiembrie.
„Comisia Europeană, alături de alți parteneri internaționali și de statele membre au evidențiat în mod repetat că independența sistemului judiciar din România și capacitatea acestuia de a combate eficient corupția au o importanță majoră. După procedura împotriva șefei Direcției Naționale Anticorupție de acum câteva luni, procedura împotriva procurorului-general generează preocupări. Procedurile solide și indendente pentru revocarea și numirea procurorilor de rang înalt au fost permanent un element-cheie în recomandările noastre. Comisia va aborda situația generală din România în următorul raport MCV, pe 13 noiembrie”, potrivit unui răspuns al unui purtător de cuvânt al CE.
Reacția oficialor Comisiei Europene vine în contextul în care ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, că declanșează procedura de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr.
„Declanșez procedura de revocare din funcție a procurorului general al României, Augustin Lazăr. Solicitarea va fi transmisă în seara asta către procurorii CSM în vederea analizei și elaborării avizului consultativ, precum și Președintelui României pentru a decide competențele legale ce îi revin”, a mai spus Toader.
În replică, procurorul general, Augustin Lazăr, a afirmat, referitor la anunțul privind revocarea acestuia, că acest raport de evaluare întocmit de Toader este de fapt răspunsul pe care Executivul îl dă Comisiei de la Veneția.
„Cu doar două zile în urmă, Comisia de la Veneția transmitea că independența procurorilor poate fi afectată de numirea și eliberarea din funcție a procurorilor, recomandând examinarea acestor dispoziții. Raportul de evaluare a activității manageriale desfășurate de către procurorul general de la PICCJ este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrulu Justiției, înțelege să îl dea Comisiei de la Veneția. Raportul prezentat azi e modul în care Executivul, prin ministrul Justiției, înțelege să respecte autoritatea Ministerului Public ca parte a justiției din România”, a spus Lazăr.
Ministrul Justiției Tudorel Toader a declanșat MIERCURI procedura de revocare a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general al României, după ce a prezentat raportul de evaluare a activității acestuia. La o oră după anunțul lui Toader, Augustin Lazăr a declarat că demersul acestuia destabilizează Ministrul Public și a promis că va răspunde punctual fiecăreia dintre cele 20 de acuzații cuprinse în raportul de evaluare.
„Concluzia este aceea a necesității de revenire la normalitate,” a declarat ministrul Justiției după ce a prezentat, timp de o oră, sinteza raportului de evaluare a procurorului general. „Asta înseamnă cunoașterea și respectarea competențelor constituționale, legale și în același timp o interpretare și aplicare a legii în baza principiului loialității constituționale. Loialitatea e definită foarte coerent și frumos printr-o bogată jurisprudență a CCR. Sigur că mai există o concluzie. Aceea de a rămâne în limitele, nu numai a competențelor și loialității, ci și a bunei cuviințe. Prin urmare, considerăm că actele și faptele enumerate în raport, de netolerat în statul de drept, demonstrează că activitatea lui Augustin Lazăr contravine obligațiilor legale. În aceste condiții, nu se mai poate susține ocuparea funcției de conducere din cadrul Minsterului Public.”