Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, la deschiderea Forumului Anual al Rutelor Culturale ale CE, că este important că s-a reușit organizarea acestui eveniment în România, pentru că poate da o noup semnificație turismului cultural din România.
„Avem 150 de invitați din peste 33 de țări. Este o premieră națională, ne-am luptat cu țări importante pentru a reuși să aducem acest forum în România. Este important pentru noi pentru că o să dinamizeze și o să dea noi semnificații turismului cultural în România. Avem un patrimoniu foarte vast pe întreg teritoriul țării, trebuie să profităm la maximum de ce avem, iar acest forum este o oportunitate pentru noi”, a spus Trif.
Biserica Fortificată de la Cisnădioara, din județul Sibiu, și-a manifestat, deja, intenția de a fi introdusă în aceste rute culturale.
Întrebat dacă orașul Sibiu, singurul oraș din România care a fost Capitală Culturală Europeană are un obiectiv pe harta rutelor culturale, Bogdan Trif a răspuns că nu există niciunul.
O să demarăm într-un viitor cât mai scurt toate acțiunile pentru a avea documentația completă. Estimăm că pentru a avea o documentație completă ne trebuie cam două luni, după care o să-și urmeze circuitul și este important să avem și noi la Sibiu un astfel de monument care să fie inclus într-o rută culturală europeană
„Nu există niciun obiectiv. Primăriile sau cei care dețin obiectivele nu au depus proiecte în acest sens. Trebuie parcurși niște pași, depuse niște documente”, a răspuns ministrul Turismului.
Sibiul este singurul oraș din România care a deținut titlul de Capitală Culturală Europeană, în anul 2007.
România este prezentă în opt rute culturale europene. Este vorba de Ruta Cimitirelor semnificative (cu Cimitirul Bellu, din București), Ruta Rețeaua Art Nouveau (cu Oradea), Ruta Atrium, unde sunt Centrul civic din București, din Iași și, mai nou, Ștei, din Bihor, Ruta Moștenirii evreiești, cu Sinagoga din Piatra Neamț, cea mai veche sinagogă, Ruta Cortinei de Fier, unde sunt județele Bihor, Mehedinți și Timiș, Ruta Împăraților Români, Ruta Drumul Vinului, precum și Ruta Transromanica, unde este prezent orașul Alba Iulia.
Potrivit datelor de la Ministerul Turismului, numărul celor care au vizitat un obiectiv după ce a fost înscris în rute culturale europene a crescut cu aproximativ 15 la sută, ultimele cifre fiind despre Ruta Transromanica.
Lucrările celui de-al IX-lea Forum Anual Consultativ al Rutelor Culturale ale Consiliului Europei se desfășoară la Sibiu, la Muzeul Astra, în perioada 2 – 4 octombrie.