Prima pagină » Știri » Disidentul anticomunist Iulius Filip, decorat de Iohannis

Disidentul anticomunist Iulius Filip, decorat de Iohannis

Disidentul anticomunist Iulius Filip, decorat de Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a conferit Crucea Națională „Serviciul Credincios" clasa a III-a lui Iulius Filip, disident anticomunist și fost deținut politic, a cărui eliberare condiționată a fost refuzată în două rânduri în 1985 și 1986 de către Comisia de Eliberări pe care o conducea Augustin Lazăr.

„Președintele Klaus Iohannis a acționat, încă de la preluarea mandatului, pentru apărarea memoriei victimelor regimurilor totalitare și asumarea corectă a trecutului recent, în acord cu valorile și principiile europene. Prima acțiune publică a Președintelui României a fost decorarea, în data de 22 decembrie 2014, a domnului Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru înalta sa ținută morală, pentru demnitatea și curajul cu care a militat pentru libertate și democrație.

Din 2014 și până în prezent, Președintele României a decorat 55 de foști deținuți politic, care au fost lipsiți de libertate în mod abuziv, fiind închiși în marile închisori comuniste (Gherla, Aiud, Jilava), în lagărele și coloniile de muncă de pe traseul Canalului Dunăre-Marea Neagră sau din Balta Brăilei, ori au fost deportați de autoritățile comuniste.”, se arată în comunicatul de presă.

Iulius Filip a fost decorat cu Crucea Națională „Serviciul Credincios” clasa a III-a. Filip a fost închis, în perioada regimului comunist, la Penitenciarul Aiud, acolo unde i-a fost refuzată eliberarea de două ori, în 1985 și 1986, de către Comisia de Eliberări pe care o conducea Augustin Lazăr, actualul procuror general al României.

„Atribuția acestei comisii nu era aceea de a dispune punerea în libertate a unor condamnați, fiindcă simplu, procurorul nu e judecător și nici alți gardieni de la grefă funcționari ai grefei penitenciarului. Aceasta era ca și acum atributul exclusiv al instanței de judecată. Comisia avea doar rolul de a verifica îndeplinirea condițiilor criteriilor tehnice”, s-a scuzat Augustin Lazăr, după ce cazul a devenit public.

Augustin Lază a confirmat miercuri, pentru Mediafax, că și-a depus cererea de pensionare, precizând totodată că mandatul său la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) expiră pe 27 aprilie.

Președintele Klaus Iohannis nu a avut nicio reacție publică cu privire la cazul Lazăr- Filipescu.

Autor

Citește și