Disidentul Iulius Filip ar putea fi cetățean de onoare al Capitalei. Ce prevede proiectul depus de ALDE
This browser does not support the video element.
Consilierii ALDE din cadrul CGMB au propus, pentru ședința de marți, un proiect care prevede acordarea titlului de cetățean de onoare disidentului anticomunist Iulius Filip. În document se specifică faptul că lui Filip i s-a refuzat liberarea condiționată de la Aiud.
„În 1981, Iulius Filip a trimis pe adresa Comitetului Central al PCR un pamflet, adresat lui Nicolae Ceaușescu, intitulat „Vis și spreanță”, care se încheia cu versurile „Laude, minciuni și vorbe, cu ele mereu ne-ați dus/ Dar acum sosit-a clipa pentru-al lor sfârșit și-apus”. A fost arestat în 3-5 martie 1981 și anchetat, iar în 15 martie a fost trecut în rezervă pentru fapte incompatibile cu statutul de cadru militar”, se arată în proiectul de hotărâre.
Proiectul, semnat de patru consilieri ALDE din cadrul Consiliului General al Muncipiului București, mai menționează faptul că Filip a fost condamnat la închisoare, și ulterior i s-a refuzat liberarea condiționată.
„Iulius Filip a încercat de două ori să fie eliberat condiționat, deoarece întrunea condițiile. Cu toate acestea, Iulius Filip nu a fost lăsat liber. Iar asta întrucât Comisia de liberare condiționată a decis că Filip nu a dat dovezi temeinice de îndreptare și că a continuat acțiunile subversive împotriva orânduirii socialiste, a regimului comunist și a Republicii Socialiste România”, se arată în proiectul de hotărâre.
Iulius Filip a revenit recent în atenția opiniei publice, asta după ce procurorul general al României, Augustin Lazăr, a fost acuzat că ar fi respins eliberarea condiționată a dizidentului, pe vremea când Lazăr conducea Comisia de propuneri pentru liberare din Penitenciarul Aiud. Mandatul lui Augustin Lazăr la șefia Parchetului General expiră săptămâna aceasta.