Instanța supremă a decis, marți, să respingă solicitarea DNA de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv în cazul lui Sebastian Ghiță, astfel că fostul deputat rămâne în continuare cu măsura control judiciar pe cauțiune și cu interdicția de a părăsi țara.
Decizia magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) este definitivă.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au cerut, marți, înlocuirea măsurii controlului judiciar pe cauțiune cu arestul preventiv în cazul lui Sebastian Ghiță pe motiv că fostul deputat nu a respectat obligația de a fi prezent ori de câte ori i s-a solicitat de către organul judiciar, dar și suspiciunea rezonabilă că acesta ar fi părăsit teritoriul țării. Un alt aspect invocat de procurori a fost reprezentat de anturajul fostului parlamentar.
Pe de altă parte, avocatul lui Sebastian Ghiță a precizat că în contestația procurorilor nu se regăsește cererea de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu cea a arestului preventiv, aceasta fiind formulată doar oral, așa că a cerut instanței să o respingă drept inadmisibilă și nefondată. Totodată, avocatul a susținut că Sebastian Ghiță a fost citat în dosarul „Ponta-Blair”, însă în respectiva cauză fostul deputat nu are nicio măsură preventivă. Apărătorul a mai argumentat că fostul parlamentar ar fi avut abia miercuri obligația de a se prezenta la poliție, invocând de asemenea faptul că nu se poate dovedi că a avut la cunoștință despre derularea procesului de marți.
Pe 16 decembrie, ÎCCJ a admis solicitarea fostului deputat de ridicare a interdicției de părăsire a țării „fără încuviințarea organului competent”, în dosarul în care este judecat alături de foștii șefi ai Parchetului Curții de Apel Ploiești Aurelian Mihăilă și Liviu Tudose, fostul șef al Direcției Generale Anticorupție Prahova, Constantin Isps, și Viorel Dosarul, fost șef al Poliției Județene Prahova. Decizia de ridicare a interdicției, nedefinitivă și nici executorie, i-a fost înmânată lui Sebastian Ghiță luni dimineață, 19 decembrie, când acesta s-a prezentat la sediul IPJ Prahova pentru măsura controlului judiciar, potrivit unui comunicat remis de Poliția Română.
Fostul deputat a fost citat miercurea trecută, la ora 12, de către procurorii DNA Ploiești, în dosarul Ponta – Blair în care este acuzat de spălare de bani. Sebastian Ghiță nu s-a prezentat, în fața procurorilor ajungând doar avocații săi, ulterior fiind dat în consemn la frontieră.
Ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, a solicitat, de urgență, șefului Poliției Române, efectuarea unei anchete interne cu privire la modul în care au acționat polițiștii în cazul dispariției fostului deputat Sebastian Ghiță, urmând a fi dispuse măsuri în consecință, a anunțat IGPR.
Poliția Română susține că s-a solicitat sprijin și Poliției de Frontieră, că au fost făcute verificări la punctele de trecere a graniței și că, „până în prezent, nu au fost identificate date care să confirme ieșirea din țară”. Din comunicat a reieșit faptul că Sebastian Ghiță se afla sub supravegherea Direcției Operațiuni Speciale (DOS) de luni, 19 decembrie, din dispoziția DNA Ploiești, dar, susține Poliția Română, ordonanța procurorilor „nu a presupus un control în trafic sau limitarea libertății inculpatului”.