Dispozitiv ce verifică amprenta, retina și pulsul utilizatorului – inventat de un student clujean
This browser does not support the video element.
Un dispozitiv de control al accesului pe bază de măsurători biometrice, care verifică amprenta, retina și pulsul utilizatorului a fost creat de un student al Universității Tehnice Cluj-Napoca. Dispozitivul poate fi folosit la sedii de firme, depozite sau bănci, oferind o triplă protecție.
Roland Sinka a absolvit anul trecut Facultatea de Automatizări și Calculatoare a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), iar lucrarea de licență și-a intitulat-o „Controlul accesului într-un spațiu pe bază de măsurători biometrice”.
Noul dispozitiv poate fi atât fix, cât și mobil și oferă utilizatorului o triplă protecție, prin verificarea amprentei, retinei și pulsului, fiind conectat prin internet la ușa de acces.
„Inițial mi-a venit ideea după ce mi-a fost virusat calculatorul, intenționat, și am pierdut foarte multe date și am auzit și despre problemele de securitate reclamate de firme, care au fost nevoite să își oprească activitatea, și atunci m-am gândit că este nevoie de ceva în acest domeniu. În opinia mea, securitatea biometrică este cea mai bună, astfel că am creat un dispozitiv care verifică amprenta, retina și pulsul utilizatorului. Dacă cei trei senzori sunt folosiți împreună oferă o triplă protecție de acces și o mai mare securitate. Pulsul se verifică la început, ca să dovedim că nu suntem roboți, apoi se cere amprenta, introdusă în prealabil în sistem, iar în timp ce se verifică degetul, se scanează retina. Dacă toate cele trei sunt în regulă, se permite accesul într-un spațiu care poate fi un depozit, un sediu de firmă sau o bancă. Este folositor în special pentru firmele de IT pentru că protejează datele cibernetice”, a spus Sinka.
Potrivit acestuia, dispozitivul nu a fost foarte dificil de realizat, deoarece senzorii vin de la producători cu o bibliotecă de funcții care trebuie studiate.
„Dispozitivul are dimensiunea unei palme, funcționează pe baterii, dar se poate reduce la dimensiunea unei cutii de chibrituri, prin folosirea unor piese mai mici”, a explicat absolventul de UTCN.
De asemenea, noul dispozitiv are și o componentă de stocare a tuturor parolelor de conturi de internet pe care le are un utilizator, astfel că acesta nu trebuie să le știe pe de rost sau nu mai trebuie să le noteze undeva, să fie folosite de alte persoane sau să se piardă.
„Când utilizatorul deschide un cont de internet și i se cere să se autentifice, dispozitivul recunoaște adresa și va căuta în memoria parola și contul și le va completa singur. Parola poate fi de orice lungime, pentru a fi cât mai sigură”, a mai explicat Roland Sinka.
Acesta susține că valorificarea și dezvoltarea dispozitivului pentru piață reprezintă o opțiune de viitor.