Un matematician român, stabilit în Austria, a obținut cel mai mare premiu acordat oamenilor de știință în această țară, pentru „contribuţiile sale inovatoare la matematica propagării valurilor”.
Adrian Constantin, profesor la Facultatea de Matematică a Universității din Viena, a primit premiul Wittgenstein, cea mai râvnită recunoaștere a meritelor a cercetătorilor în Austria.
Fondul Stiintific Austriac, FWF, i-a acordat cercetatorului originar din Timișoara o subventie de 1,5 milioane de euro. Juriul i-a oferit marele premiu românului pentr „contribuţiile sale inovatoare la matematica propagării valurilor”. „Cercetările sale despre modul în care se sparg undele au pus bazele investigării matematice riguroase a singularităţilor în ecuaţiile diferenţiale parţiale neliniare ale fluxurilor de fluide”, a declarat preşedintele juriului, Janet Wolff (Universitatea din Manchester), citat de rador.
„Cel mai important premiu științific acordat în Austria, în valoare de 1,5 milioane de Euro, a fost câștigat de un matematician român, născut la Timișoara (unde a și făcut liceul Lenau): Adrian Constantin.
Adrian Constantin este unul dintre cei mai citați matematicieni din lume și premiul Wittgenstein este considerat Nobelul Austriei: în juriu sunt laureați Nobel, câștigătorul e mediatizat și cei mai importanți politicieni austrieci se trag în poză cu el.
În toată presa austriacă a fost anunțat că în acest an „un matematician născut în România” a câștigat prestigiosul premiu pentru cercetarea lui în domeniul modelării matematice a mișcării valurilor și curenților, dar și pentru numărul mare de cercetători de vârf care s-au format în echipa lui.”, a scris pe Facebook Vlad Mixich.
Matematicianul Adrian Constantin s-a născut pe 22 aprilie 1970, la Timișoara, România, unde a urmat o școală de limbă germană. Cercetăroul a studiat la Universitatea Sophia-Antipolis din Nisa. Și-a luat doctoratul în 1996 la Institutul Courant de la New York University. Cariera sa profesională continuă l-a dus de la Universitatea din Basel și de la Universitatea din Zürich la Universitatea Newcastle din Anglia și mai departe, la Trinity College Dublin. Din septembrie 2008, cercetătorul românul predă la Facultatea de Matematică a Universității din Viena.