Divorțul prin mediere a fost interzis printr-o decizie a magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție. Magistrații au motivat această decizie susținând că divorțul reprezintă o problemă personală în care statutul persoanei este implicat. Așadar, cuplurile care vor să divorțeze trebuie acum să treacă printr-un proces cu termene, avocați și martori. Costul divorțului va fi mai mare, iar timpul alocat mai îndelungat.
Cuplurile care își doresc să divorțeze vor avea acum mai puține variante, iar acordul de mediere va reprezenta doar o fază incipientă, întrucât numai judecătorii vor lua act de decizia de divorț, a explicat avocatul Adrian Cuculis pentru Digi24.
În aceste condiții, cei care doresc să divorțeze vor plăti mai mult. Numai taxa de timbru crește de la 20 la 200 de lei.
De asemenea, durata divorțului va fi una mai mare.
Decizia a fost luată de ÎCCJ pe datra de 9 decembrie, iar hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial săptămâna trecută.
Instanţa a fost sesizată de Avocatul Poporului cu recurs în interesul legii în materie civilă cu privire la interpretarea unor articole din Legea 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator. Judecătorii ar fi trebuit să stabilească dacă instanța de judecată poate lua act de acordul de mediere prin care părțile s-au înțeles cu privire la desfacerea căsătoriei și la rezolvarea aspectelor accesorii divorțului, relatează Digi 24.