Dizabilitatea mintală foarte răspândită la nivel mondial cu care se confruntă tot mai mulți bucureșteni
În acest context, pe 2 martie, la București a avut loc, o întâlnire între reprezentanții Fundației Estuar, reprezentanții Ligii Române de Sănătate Mintală și reprezentanți ai autorităților locale și societății civile. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre situația actuală a românilor cu probleme de sănătate mintală și despre soluțiile la aceste probleme.
Datele statistice de la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut arată că în România trăiau 212.293 de persoane cu probleme de sănătate mintală, în creștere cu 2,995 de persoane față de statisticile oficiale de la sfârșitul lunii septembrie a anului 2014. Conform acelorași statistici, în București trăiesc în acest moment 61.541 persoane cu dizabilități, ceea ce situează Capitala pe primul loc în țară. Dintre aceștia, 57.095 sunt adulți, iar restul de 4.446 sunt copii.
Dizabilitățile mintale și psihice ocupă primul loc în topul dizabilităților la români, fiind urmate de dizabilități fizice (177.217 persoane) și dizabilități somatice (148.531). În total, numărul de persoane cu dizabilități dat publicității de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice este de 759.019 persoane.
Una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate mintală din România este depresia, aceasta reprezentând și principala cauză a dizabilităților prezente la tinerii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, conform unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Reprezentanții Fundației Estuar au anunțat că numărul bucureștenilor care suferă de o formă de depresie este în continuă creștere.
De asemenea, OMS arată că, la nivel mondial, depresia este pe primul loc în ceea ce privește dizabilitățile mintale, organizația mondială estimând că în lume trăiesc în jur de 350 de milioane de oameni care suferă de depresie, majoritatea fiind femei.