Dizabilitatea sperie angajatorii. Câți nevăzători reușesc să își găsească un loc de muncă
În județul Cluj, de exemplu, doar doi la sută dintre cei cu deficiențe de vedere au un loc de muncă. Mulți patroni, obligați prin lege să angajeze și persoane cu dizabilități, preferă să achite amenzi la stat decât să îi angajeze.
Mirabela Mischia, o tânără de 34 de ani, se află printre puținii norocoși. Aceasta lucrează pentru o firmă care oferă servicii de masaj. Șefa acesteia a ales însă să angajeze persoane nevăzătoare încă de la deschiderea firmei și susține că se știe că astfel de angajați sunt mult mai buni terapeuți, adaptându-se cu ușurință nevoilor clientului.
Legea le oferă stimulente celor care angajează persoane cu dizabilități, dar și obligă firmele care au peste 50 de salariați să includă în schemă și persoane cu nevoi speciale sau să cumpere produse și servicii realizate de acestea. În caz contrar, sunt nevoite să plătească.
Statisticile arată însă că angajatorii preferă amenzile. Dintre cei peste două mii de membri ai Asociației Nevăzătorilor din Cluj, doar 48 lucrează. Adică mai puțin de doi la sută. Peste tot în țară e la fel, scrie tvr.ro.