DNA a aflat unde lua mita judecătoarea Terceanu. Locurile în care Ioan Becali îi dădea zeci de mii de euro
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au reținut-o, joi, pe Geanina Terceanu, judecător la Tribunalul București, pentru luare de mită și au pus în mișcare acțiunea penală față de Ioan și Victor Becali, impresari sportivi la data faptei, pentru dare de mită.
Geanina Terceanu, Ioan și Victor Becali au fost duși, vineri, la Curtea de Apel București, care va decide dacă admite propunerea procurorilor de arestare preventivă a celor trei, pentru 30 de zile.
Potrivit referatului cu propunere de arestare, pentru a pronunța soluția de achitare în dosarul Transferurilor, judecătoarea de la Tribunalul București a primit de la inculpații Ioan și Victor Becali și de la suspectul Cristian Borcea, în mai multe tranșe, suma totală de 220.000 de euro, începând din aprilie 2009 și până în mai 2012.
Anchetatorii susțin că, în aprilie 2009, judecătoarea Geanina Terceanu ar fi primit direct de la Ioan Becali 10.000 de euro într-un birou din incinta Stadionului Ghencea din Capitală.
„După o săptămână sau două, am aranjat o întâlnire între Becali Ioan și judecătoarea Terceanu Geanina, la stadionul din Ghencea, la un meci de fotbal, disputat – cred că – între Steaua și Gloria Bistrița. (…..) Aici, am ocazionat întâlnirea între Becali Ioan și judecătoarea Terceanu Geanina. Astfel, am stat împreună cu judecătoarea la lojă, după care am fost sunat de către Becali Ioan și mi-a cerut să o conduc pe aceasta într-un birou de la tribuna oficială. Am condus-o pe judecătoare la acest birou, împrejurare în care, de față cu mine, au început discuțiile între Becali Ioan și aceasta”, se arată în declarația dată în fața procurorilor de o persoană care ar fi intermediat mita între frații Becali și judecătoarea de la Tribunalul București.
Judecătoarea de la Tribunalul București i-ar fi cerut intermediarului să țină banii la el până pleacă de la Stadionul Ghencea.
„La sfârșitul acestei discuții, Becali Ioan i-a întins un plic cu 10.000 euro judecătoarei, iar aceasta mi-a zis mie să îi iau eu până ieșim din stadion, motiv pentru care i-am luat de față cu cei doi. După ce am luat plicul cu bani, la indicațiile judecătoarei, am plecat împreună de la meci, eu având asupra mea cei 10.000 euro. Imediat ce am ajuns la mașina mea, i-am înmânat acesteia plicul cu bani, ocazie cu care aceasta s-a uitat în plic și mi-a zis că sunt 10.000 euro”, le-a mai spus intermediarul anchetatorilor.
Conform procurorilor DNA, magistratul ar fi primit alți 10.000 de euro, în mai 2009, de la Victor Becali, în prezența lui Ioan Becali, la locuința acestora din Pipera, județul Ilfov.
„Când am ajuns împreună cu judecătoarea Terceanu Geanina la locuința acestora din Pipera, aici am găsit atât pe Becali Ioan, cât și Becali Victor. (…..) La locuința acestora, frații Becali au început să discute cu judecătoarea, spunându-i că vor să fie achitați în dosarul pe care aceasta îl judeca, aspect cu care ea a fost de acord. Tot în cadrul acestei discuții, Becali Victor s-a exprimat față de aceasta, spunându-i că după finalizarea favorabilă a dosarului urma să „fie foarte generoși” cu aceasta. La un moment dat, eu i-am spus lui Becali Ioan că aceasta vrea suma de 70.000 euro. Becali Ioan și Becali Victor mi-au spus că nu aveau pregătiți atâția bani, ci doar 10.000 euro, urmând ca a doua zi să îmi dea diferența”, le-a precizat martorul procurorilor.
Tot în mai 2009, Geanina Terceanu ar mai fi primit alți 40.000 de euro, prin intermediari, de la frații Becali.
„I-am dat acesteia cei 40.000 euro prin geamul deschis al mașinii, spunându-mi că se grăbește. I-am spus totodată că în plic sunt 40.000 euro, iar aceasta a rămas un pic surprinsă întrucât se aștepta la mai mult”, se mai menționează în declarația intermediarului.
Procurorii DNA susțin că Geanina Terceanu ar fi folosit banii luați de la Ioan și Victor Becali, până în mai 2009, pentru cumpărarea unei locuințe. În anul 2012, anterior pronunțării hotărârii de achitare în dosarul Transferurilor, magistratul de la Tribunalul București ar mai fi primit de la frații Becali, prin intermediari, 105.000 de euro. Suma de bani ar fi fost lăsată de Geanina Terceanu la locuința surorii sale.
„Din această sumă, la percheziția domiciliară efectuată la data de 19 noiembrie 2015 a fost găsită cea mai mare parte a sumei, anume suma de 96.000 de euro, în bancnote a câte 500 de euro. Membru familiei la care judecătoarea a lăsat banii din mită a arătat că acești bani îi are de la sora sa Terceanu Geanina, care i-a cerut să îi păstreze”, se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă.
Conform documentului citat, în aprilie-mai 2012, Geanina Terceanu ar mai fi primit de la Ioan și Victor Becali 45.000 de euro, sumă dată tot prin intermediul altor persoane, în două tranșe. De asemenea, alți 10.000 de euro i-ar fi fost dați magistratului de Cristian Borcea.
„Știu de la judecătoarea Terceanu Geanina că, înainte de pronunțarea hotărârii în dosarul „Transferurilor”, Borcea Cristian l-a trimis pe (…..) , să-i dea acesteia suma de 10.000 euro, în același scop, menționat mai sus, lucru care s-a și întâmplat, din spusele acesteia. De asemenea, știu că din cei 60.000 euro dați de familia Becali prin intermediul meu judecătoarei, aceasta și-a achiziționat un apartament în zona Văcărești-Tineretului, în apropierea Mall-ului Sun Plaza, cu suma de aproximativ 70.000 euro”, le-a mai spus unul dintre intermediarii mitei achetatorilor.
Magistratul Tribunalului Bucureșt a fost adusă joi la sediul DNA pentru a da declarații în acest dosar, iar ulerior a fost reținut de procurorii anticorupție. Totodată, la sediul DNA, au fost audiați, joi seară, Cristi Borcea și frații Ioan și Victor Becali. Aceștia au fost aduși din Arestul Poliției, unde au fost transferați, miercuri, din penitenciar, unde își execută pedepsele primite în dosarul transferurilor de jucători.
În același dosar, procurorii au dispus și urmărirea penală în continuare, pentru dare de mită, a lui Cristian Borcea, președinte executiv al Clubului de fotbal „Dinamo” la data faptei.
Dosarul de la DNA a fost constituit în urma unui denunț, au declarat pentru MEDIAFAX sursele judiciare, care au precizat că Terceanu ar fi primit banii prin intermediari, care nu erau avocați.
Potrivit procurorilor, în 24 februarie 2009, judecătorului Geanina Terceanu, de la Tribunalul București, i-a fost repartizat spre judecare dosarul transferurilor de fotbaliști, cauză în care Ioan Becali, Victor Becali și Cristian Borcea, alături de alți cinci oameni de fotbal, fuseseră trimiși în judecată pentru înșelăciune și evaziune fiscală.
În 3 aprilie 2012, Geanina Terceanu a dispus achitarea tuturor celor opt inculpații trimiși în judecată în legătură cu efectuarea de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste zece milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.
Judecătorul a dispus achitare pentru toate infracțiunile reținute în sarcina celor opt oameni de fotbal, în temeiul dispozițiilor articolului 10 litera a din Codul de procedură penală din anul 1968, respectiv pentru că „fapta nu există”.
Procurorii susțin că, pentru a da această soluție, Terceanu ar fi primit de la Ioan și Victor Becali și de la suspectul Cristian Borcea, în mai multe tranșe, suma totală de 220.000 de euro.
În 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunțată de Geanina Terceanu a fost desființată printr-o decizie a Curții de Apel București, instanța de control judiciar pronunțând condamnarea inculpaților la pedepse între trei și opt ani de închisoare, cu executare sau cu suspendare.
Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis rejudecarea cauzei, motivând că judecătorii de la CAB au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzați și a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitați, de Tribunalul București.
În urma rejudecării, tot la Curtea de Apel București, toți inculpații au primit, în martie 2014, pedepse cu executare: Cristian Borcea și Ioan Becali – câte șase ani și patru luni, Victor Becali – patru ani și opt luni, Gheorghe Copos – trei ani și opt luni, Mihai Stoica – trei ani și șase luni, Gheorghe Nețoiu și Jean Pădureanu – câte trei ani și patru luni, și Gheorghe Popescu – trei ani, o lună și zece zile.