Prima pagină » Știri » DNA a cerut sechestru pe averea lui Nicușor Constantinescu, avocatul acestuia a recuzat judecătorul

DNA a cerut sechestru pe averea lui Nicușor Constantinescu, avocatul acestuia a recuzat judecătorul

DNA a cerut sechestru pe averea lui Nicușor Constantinescu, avocatul acestuia a recuzat judecătorul
Procurorul DNA a cerut, vineri, la Tribunalul București, să fie pus sechestru pe bunurile lui Nicușor Constantinescu, în dosarul în care este acuzat că nu s-a supus controlului Curții de Conturi, solicitarea nemaifiind soluționată întrucât avocatul acestuia a recuzat judecătorul.

La termenul de vineri al dosarului în care președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța este acuzat de abuz în serviciu, pentru că nu s-a supus controlului Curții de Conturi, procurorul DNA prezent la ședința de judecată a cerut instanței să dispună punerea sub sechestru a tuturor bunurilor lui Nicușor Constantinescu, pentru a fi recuperat prejudiciul, dacă instanța va stabili definitiv că acesta este vinovat și îl va obliga să plătească daune.

Procurorul a solicitat instanței să fie pun sechestru asigurător pe bunurile menționate în ultima declarație de avere de către președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, publicată pe site-ul instituției pe care acesta a condus-o.

După această solicitare, avocatul lui Nicușor Constantinescu a cerut recuzarea magistratului care judecă dosarul. În aceste condiții, cererea procurorului DNA nu a mai fost soluționată la termenul de vineri.

În cazul cererii de recuzare a judecătorului, o soluție va fi pronunțată de Tribunalul București la 31 octombrie.

În acest dosar, Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată în luna mai, sub acuzația abuz în serviciu, alături de el fiind deferit justiției directorul RAJDP Constanța, Adrian Gâmbuțeanu, pentru aceleași acuzații, după ce niciunul dintre cei doi nu s-a supus controlului Curții de Conturi.

Nicușor Constantinescu, cercetat de DNA în mai multe dosare, se află de mai multe luni în SUA, la tratament pentru cancer de prostată.

Tribunalul București a dispus, în 23 iulie, arestarea lui Nicușor Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care președintele suspendat al CJ Constanța fumează la terasa unui restaurant din New York. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel București.

Soluția a fost menținută în 7 august de Curtea de Apel București, care a arătat, în motivarea deciziei, că apărarea lui Constantinescu nu s-a bazat pe înscrisuri medicale credibile care să arate că „inculpatul se afla internat în stare gravă într-un spital din New York”, la momentul cererii Direcției Naționale Anticorupție.

În 29 august, tot Curtea de Apel București a admis o contestația în anulare a procurorilor anticorupție, stabilind astfel ca Tribunalul București să emită mandat european de arestare pe numele lui Nicușor Constantinescu și să-l dea pe acesta în urmărire internațională.

Pe numele lui Constantinescu a mai fost emis un mandat internațional de arestare, după ce acesta nu a revenit în țară în urma unei operații făcute în SUA. Măsura de arestare, dispusă de Tribunalul Capitalei, nu a fost însă menținută de Curtea de Apel București, motiv pentru care mandatul a fost anulat.

Nicușor Constantinescu arăta, într-un comunicat transmis recent, că a informat mai multe instituții, între care Ambasada SUA și Departamentul de Stat al SUA, despre „deciziile abuzive” luate împotriva sa.

Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, în altul că nu s-a supus controlului Curții de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, șeful CJ Constanța este cercetat pentru luare de mită și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziții, 15 cartușe de calibrul nouă milimetri.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, declara, la începutul lunii septembrie, că există informații cu privire la locul în care se află Nicușor Constantinescu, dar procedurile de extrădare nu sunt publice și „orice risc de formă sau de fond riscă să prelungească procedura sau să o anuleze”.

Citește și