DNA a început urmărirea penală împotriva judecătoarei ICCJ Georgeta Barbălată pentru favorizarea infractorului

DNA a început urmărirea penală împotriva judecătoarei ICCJ Georgeta Barbălată pentru favorizarea infractorului
Publicat: 27/07/2012, 11:49
Actualizat: 22/08/2013, 15:07

UPDATE Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală împotriva judecătoarei Georgeta Barbălată, de la Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), pentru infracțiunea de favorizare a infractorului în legătură directă cu fapte de corupție.


Judecătoarea Georgeta Barbălată, de la Secția penală a instanței supreme, a părăsit sediul Direcției Naționale Anticorupție după aproximativ 20 de minute, ea spunând că nu vrea să comenteze prezența ei la DNA, invocând dreptul la imagine.

Georgeta Barbălată, purtătorul de cuvânt al Înaltei Curți de Casație și Justiție, a fost citată, vineri, la DNA, în dosarul în care sunt cercetați Marcel Sâmpetru și George Bălan, precum și fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Ilfov, Vlad Mihai Adrian.

Surse judiciare susțin că judecătoarea ar fi fost pusă sub învinuire pentru favorizarea infractorului.

Potrivit surselor citate, fostul șef al SIPI Ilfov ar fi un apropiat al judecătoarei Georgeta Barbălată.

În același dosar sunt învinuiți fostul vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistratuirii, procurorul George Bălan, și fostul consilier al acestuia, Marcel Sâmpetru, care a demisionat recent din magistratură.

DNA susține că există date și indicii temeinice că, în perioada martie – iunie 2012, învinuiții Vlad Mihai, George Bălan și Marcel Sâmpetru au exploatat în interes personal informațiile furnizate de cel dintâi, în calitate de șef al serviciului de informații al Ministerului de Interne în Ilfov.

Vlad Mihai, ofițer, șeful Serviciului de Informații si Protecție Internă (SIPI) Ilfov, este acuzat de infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prevăzută de art. 12 lit. b din legea 78/2000, în formă continuată

George Bălan, procuror, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), este acuzat de infracțiunea de complicitate la infracțiunea sus menționată, în formă continuată, iar Marcel Sâmpetru de instigare.

În rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că există date și indicii temeinice că, în perioada martie – iunie 2012, învinuiții Vlad Mihai, George Bălan și Marcel Sâmpetru au exploatat în interes personal informațiile furnizate de cel dintâi, în calitate de șef al serviciului de informații al Ministerului de Interne pe județul Ilfov.

Având în vedere stadiul anchetei, nu se pot furniza mai multe detalii, în acest moment.

În conformitate cu practica de comunicare a DNA, care are în vedere caracterul preponderent nepublic al anchetei penale și asigurarea garanțiilor procesuale ale persoanelor vizate, precizăm că prezentul comunicat reprezintă singura modalitate în care instituția a oferit mass media informații legate de investigația penală aflată în desfășurare.

La data de 11 iulie 2012, celor trei persoane învinuite li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Procurorii George Bălan și Marcel Sâmpetru, de la Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit să recurgă la mijloace mai degrabă înțelegerilor de tip mafiot, pentru a accede la funcțiile pe care și le doreau, susțin anchetatorii DNA.

„Încercările de a manipula numirile din interior instituțiilor care prezintă interes pentru politicieni sunt cu atât mai reprobabile cu cât beneficiază de sprijinul și de aportul unor persoane care au funcții de conducere în cel mai înalt for al magistraților, cu atribuțiuni directe în procedura de numire al procurorului șef al DNA și al procurorului general al României”, arată procurorii anticorupție în referatul de începere a urmăririi penale a lui Bălan și Sâmpetru.

Conversațiile grupului constituit din comisarul șef Mihai Vlad – șeful Serviciului de Informații și Protecție Internă Ilfov, procurorii Marcel Sâmpetru și George Bălan, alături de președintele Consiliului Județean Ilfov și liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, ar face dovada interesului politic „în aservirea instituțiilor cu atribuții în combaterea corupției și a marii infracționalități economico-financiare, cu acordul celor chemați, cel puțin la nivel teoretic, să asigure evitarea imixtiunilor politicului în activitatea justiției”.

În opinia anchetatorilor, relevant este faptul că discuțiile se poartă între persoane cu putere decizională în sistemul judiciar și persoane cu funcții de conducere în interiorul unui partid politic aflat la guvernare.

Din actele premergătoare efectuate într-un dosar privindu-l pe Vlad Mihai, cercetat pentru luare de mită, a rezultat faptul că grupul constituit din Mihai Vlad, Marcel Sâmpetru, George Bălan și Marian Petrache, ar avea interese politice și de afaceri în zona Ilfov, și exploatează în interes personal informațiile furnizate comisarul șef în virtutea funcției de șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Ilfov.

În urma monitărizării grupului a reieșit faptul că acesta obișnuia să se întrunească într-un restaurant din București.

Patronul restaurantului era anunțat atunci când se dorea organizarea unei întâlniri și asigura conspirativitatea întrevederilor, punând la dispoziție un separeu, precum și prin preluarea telefoanelor mobile ale celor prezenți, la solicitarea lor, pentru evitarea înregistrării discuțiilor purtate de ei.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Marina SUA a folosit sistemul Aegis, similar celui de la Deveselu, pentru a intercepta rachetele...
Mario Fresh şi fiica Andreei Esca s-au despărţit după 8 ani de relaţie ! Avem...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Cum am putea ajunge iar la tăieri de salarii si pensii. Expert român din Elveția:...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
O tânără își dorea șase intervenții estetice, iar chirurgul găsit online i le-a făcut pe...
O femeie din Hunedoara a mințit că a fost violată, pentru a-i ascunde soțului că...
Autopsia Mariei Campai, ucisă de un tânăr de 17 ani din Italia, i-a uluit total...
Andreea Berecleanu, secretul unei forme fizice de invidiat: "Știți ce beau în fiecare dimineață?"
În cât timp ajungi milionar dacă investeşti 25 de lei pe zi
O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a...
Pensionarii care pot ieși cu 11 ani mai devreme la pensie. Ce acte sunt necesare...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Ce riști dacă nu plătești amenda de circulație?
Liderul Hezbollah a fost de acord cu oprirea temporară a focului cu câteva zile înainte...
Orașul PUS la PĂMÂNT de ROMANI și BLESTEMAT timp de 170 de ani
Triunghi amoros în Formula 1. Doi piloți și blonda de la drept
Radu Vâlcan, imagini de pe patul de spital. Ce mesaj a transmis prezentatorul Insula Iubirii
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Cu cât vinde Gabriela Cristea celebra ciocolata Dubai. “Exact cât să mănânci o dată sau...
Cum s-a produs, de fapt, accident în care 22 de elevi și 3 profesori au...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
Un sit enigmatic din Madagascar ar fi fost construit de oameni cu origini zoroastriene