Prima pagină » Știri » DNA a motivat recursul privind cererea de eliberare condiționată a lui Adrian Năstase

DNA a motivat recursul privind cererea de eliberare condiționată a lui Adrian Năstase

Procurorii DNA au transmis luni Judecătoriei Sectorului 4 dosarul privind cererea de eliberare condiționată a lui Adrian Năstase, la care au atașat și motivele de recurs împotriva deciziei prin care această instanță a decis eliberarea condiționată a fostului premier.

Procurorii DNA au transmis luni Judecătoriei Sectorului 4 dosarul privind cererea de eliberare condiționată a lui Adrian Năstase, la care au atașat și motivele de recurs împotriva deciziei prin care această instanță a decis eliberarea condiționată a fostului premier.

Judecătoria Sectorului 4 a primit luni de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) dosarul privind cererea de eliberare condiționată făcută de Adrian Năstase și motivele recursului făcut de procurori.

Dosarul va fi trimis de Judecătoria Sectorului 4 la Tribunalul București, care urmează să stabilească un termen pentru judecarea recursului procurorilor.

Procurorul șef interimar al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Oprean, declara joi, la bilanțul instituției, că motivele de recurs și întregul dosar în cazul eliberării condiționate a lui Adrian Năstase vor fi transmise în câteva zile de la DNA la Tribunalul București.

În 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Adrian Năstase de eliberare din penitenciar înainte de termen.

Decizia Judecătoriei Sector 4 a fost contestată de procurorii DNA, recursul urmând să se judece la Tribunalul București.

Instanța Judecătoriei Sectorului 4 a dat publicității miercuri motivarea deciziei din 12 februarie, arătând că Adrian Năstase a avut un comportament conform „întru totul” cu rigorile mediului carceral și nu a fost niciodată sancționat, iar regimul de detenție și-a atins scopul pentru care fostul premier a fost condamnat.

Totodată, instanța a arătat că lucrarea științifică scrisă de Adrian Năstase în penitenciar a fost întocmită conform dispozițiilor legale, iar cele 45 de zile scăzute din pedeapsă pentru activitatea desfășurată în detenție au fost stabilite corect.

Instanța a notat în motivarea deciziei că lucrarea științifică „Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne și europene” a fost scrisă de Adrian Năstase în perioada 10 august – 24 decembrie 2012, constatând astfel că „acordarea a 45 zile câștig s-a făcut în conformitate cu dispozițiile legale”.

„Că lucrurile stau astfel o demonstrează și aprobarea cererilor formulate de deținut la 10 și 21 august 2012, prin care acestuia, conform propunerilor comisiei de selecție muncă din Penitenciarul Jilava făcute în conformitate cu dispozițiile articolului 59 alineatele 1 și 3 din Legea 275/2006, i s-a permis să lucreze la elaborarea lucrării opt ore pe zi (40 de ore/săptămână) și apoi zece ore pe zi (50 ore pe săptămână)”, a precizat judecătorul în documentul citat.

La judecarea cererii de eliberare înainte de termen, procurorul de ședință a solicitat instanței Judecătoriei Sectorului 4 București respingerea acesteia, invocând faptul că Adrian Năstase nu a dovedit o atitudine de îndreptare, întrucât a continuat să facă afirmații la adresa judecătorilor care l-au condamnat la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calității”.

Procurorul Direcției Naționale Anticorupție a mai arătat în fața instanței că este pusă la îndoială calitatea de operă științifică a lucrării fostului premier avute în vedere pentru punerea lui în libertate și a invocat că Judecătoria Sectorului 4 nu este competentă să soluționeze cererea.

Adrian Năstase este încarcerat din 26 iunie 2012.

În 9 ianuarie, Comisia de eliberări condiționate de la Penitenciarul Jilava a constatat că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care Adrian Năstase ar putea fi eliberat și a dat aviz favorabil.

„Ca urmare a redactării lucrării științifice și a implicării în activitățile de educație, a obținut un număr total de 342 de credite și a fost recompensat de trei ori. Nu a fost sancționat disciplinar pe perioada detenției”, se arată în raportul comisiei.

În fișa de caracterizare a lui Adrian Năstase, Comisia de la Jilava a consemnat activitățile prestate de acesta, pentru care a fost recompensat cu 45 de zile reducere a pedepsei de doi ani de închisoare.

După decizia comisiei, avocații lui Adrian Năstase au depus la Judecătoria Sectorului 4 cererea de eliberare din penitenciar, care a fost admisă în 12 februarie.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel București a decis ca zilele petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din condamnare. Instanța a dispus atunci să fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012.

Citește și