DNA a trimis în judecată dosarul „Curentul și motorul”: Trei magistrați și un ofițer de informații, acuzați că făceau „trafic” cu informații secrete

Publicat: 02 04. 2013, 19:50
Actualizat: 30 04. 2015, 04:32

DNA a trimis în judecată dosarul „Curentul și motorul” în care un fost membru CSM, un procuror, un fost judecător ICCJ și un ofițer al DGIPI sunt acuzați că au folosit în scopuri personale informații secrete. Din descrierea cazului făcută de DNA rezultă că Mihai Vlad, șef al șeful Serviciului de Informații si Protecție Internă (SIPI) Ilfov, Marcel Sâmpetru, procuror și consilier la CSM, George Bălan, fost membru CSM, și Georgeta Barbălată, fost judecător, au constituit o rețea și doreau să utilizeze aceste informații pentru a-și asigura poziții cheie din cadrul sistemului judiciar.

Potrivit DNA aceștia verificau dacă unele persoane aveau telefoanele ascultate sau dacă existau mandate de interceptare. Ofițerul DGIPI Mihai Vlad a furnizat informații despre fostul ministru al transporturilor Ovidiu Silaghi.

„În perioada martie – iunie 2012, inculpatul Sâmpetru Marcel i-a solicitat lui Vlad Mihai să afle și să îi ofere o serie de informații nedestinate publicității, la care acesta din urmă avea acces în virtutea funcției. Concret, la data de 16 martie 2012, Sâmpetru Marcel i-a solicitat lui Vlad Mihai să afle dacă un anumit post telefonic este interceptat; la data de 23 mai 2012, i-a solicitat lui Vlad Mihai să-i furnizeze „date și informații” despre persoana care îndeplinea funcția de ministru al transporturilor și, la aceeași dată, a primit de la Vlad Mihai un plic cu informații nedestinate publicității, date pe care i le solicitase anterior; de asemenea, în perioada mai-iunie 2012, i-a cerut șefului SIPI Ilfov să verifice dacă numele său apare în lucrări sau solicitări de interceptări ale serviciului”, se arată în comunicatul DNA.

DNA arată că Gergeta Barbălată, judecător la Curtea Supremă după ce DNA a demarat investigația, l-a înștiințat pe Mihai Vlad că pe numele său a fost emis un mandat de perscheziție. Procurorii mai arată că Barbălată a fost chiar cea care a avizat mandatele de siguranță națională solicitate de SRI de la Curtea Supremă. DNA susține că Barbălată l-a informat pe Mihail Vlad de existența acestor investigații.

 

Referatul prin care cei trei, Bălan, Sâmpetru și Vlad au fost puși sub învinuire arată că cei trei doreau să utilizeze aceste informații pentru a-și asigura poziții cheie din cadrul sistemului judiciar. Pozițiile vizate ar fi fost conducerea DNA și cea a Parchetului General. În interceptările procurorilor apare și Marian Petrache, membru PNL și șeful Consiliului Județean Ilfov. Interceptările DNA includ și o conversație între procurorul George Bălan și premierul Victor Ponta în care cei doi stabilesc o întâlnire. Procurorul Bălan a declarat că dosarul nu are legătură cu convorbirea sa cu Victor Ponta.