Prima pagină » Știri » DNA: Adrian Severin a încheiat contracte de consultanță fictive în valoare de 436.663 euro

DNA: Adrian Severin a încheiat contracte de consultanță fictive în valoare de 436.663 euro

DNA: Adrian Severin a încheiat contracte de consultanță fictive în valoare de 436.663 euro
DNA a existins ancheta în cazul europarlaentarului Adrian Severin

DNA a existins ancheta în cazul europarlaentarului Adrian Severin. DNA susține într-un comunicat remis gândul că Severin ar fi folosit acte false pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Parlamentului European. Procurorii susțin că în perioada 2007-2010 Severin a fi prezentat documente false care făceau referire la sașe societăți românești care au fost inființate pentru a justifica  prestări de servicii fictive. Anchetatorii susțin că aceste companii au fost angajate de Severin în baza unor contracte de consultanță fictive. DNA în acuză pe europarlamentarul PSD că prin acestă metodă ar fi prejudiciat bugetul Parlamentului European cu 436.663 euro.

În acestă dimineață Severin a fost prezent la sediul DNA unde i-a fost prezentate noile acuzații. DNA a precizat că în dosar se fac cercetări față de alte persoane. Iată ce meționează DNA în comunicatul oficial:

  • Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au extins cercetările față de  Adrian Severin, membru al Parlamentului European, în dosarul în care se efectuează acte de urmările penală pentru infracțiunile de luare de mită și trafic de influență și au început, față de acesta, urmărirea penală pentru o nouă infracțiune și anume „folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată”.
  • Din Ordonanța de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada 2007 – 2010, învinuitul Severin Adrian a folosit și a prezentat în Parlamentul European, documente, declarații false ori inexacte, contrar reglementărilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a  Statutului deputaților  în Parlamentul European –  Decizia Biroului  din 19 mai 2008  și 09 iulie 2008). Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanță încheiate cu șase societăți comerciale românești, înființate anume cu scopul de a justifica  prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanță. În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obținerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European. (sursa: comunicat DNA)
     

„La data de 18 iulie 2011, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus începerea urmăririi penale față de Adrian Severin, Membru al Parlamentului European, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de luare de mită și trafic de influență. La data de 22 iulie 2011, învinuitului i s-au adus la cunoștință acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Codul de procedură penală”, a precizat DNA în 2011.

În 2011, reporterii de la Sunday Times au înregistrat o discuție cu europarlamentarul PSD Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbește despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputați – un român, un sloven și un austriac – să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obține. Cei trei deputați au acceptat, a relatat atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falșilor lobbyiști, afirmând: „Doar ca să știți că amendamentul pe care îl vreți a fost depus la timp”. La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru „servicii de consiliere”.

În urma solicitării DNA și a Ministerului Justiției, Parlamentul European a dispus în 2011 ridicarea imunității lui Adrian Severin astfel că el a putut fi urmărit penal de DNA.

Autor
Autor

Citește și