DNA: Am intervenit la timp pentru ca Hidroelectrica să nu fie păgubită iar de „băieții deștepți”

DNA: Am intervenit la timp pentru ca Hidroelectrica să nu fie păgubită iar de băieții deștepți
Publicat: 24/10/2013, 16:55
Actualizat: 06/02/2019, 16:27

DNA respinge apărarea directorului din Hidroelectrica Eugen Brădean și pe cea a consilierului ministerial Ioan Mihăilă, respectiv că primul a fost doar executant, iar al doilea dorea să învețe arta afacerilor cu energie, și arată că a stopat la timp un nou mecanism de păgubire a companiei.

„Combatem încă din acest moment o eventuală apărare a inculpaților potrivit căreia infracțiunile săvârșite de aceștia nu au avut rezultatul scontat și anume, încheierea contractului cu SC Energon Power and Gas SRL, demersurile întreprinse de organele de urmărire penală fiind îndreptate tocmai în scopul prevenirii angrenării SC Hidroelectrica SA într-un nou mecanism care să determine păgubirea societății”, se arată în referatul cu propunerea arestării preventive a celor doi, transmis unui judecător al Tribunalului București.

Procurorii DNA redau în referat argumentele aduse în apărarea lor de Brădean și Mihăilă, prin care cei aceștia au încercat să se explice în fața anchetatorilor.

„Inculpatul Mihăilă Ioan a manifestat o atitudine total nesinceră în fața organelor de urmărire penală, încercând să acrediteze ideea că acțiunile sale au fost determinate de dorința de a «învăța mecanismele afacerilor cu energie». Apărările formulate de acesta frizează ridicolul, nefiind susținute de niciun mijloc de probă și în contradicție cu afirmațiile sale potrivit cărora Brădean Eugen era «un simplu executant», un executant de la care totuși Mihăilă Ioan avea nevoie de lecții”, se arată în documentul citat.

Brădean „a prezentat, cu ocazia audierilor, o variantă proprie a modului de desfășurare a faptelor, încercând să acrediteze ideea că Mihăilă a fost cel care a generat întregul mecanism de fraudare a Hidroelectrica, rolul său fiind de simplu mesager”, se mai arată în referatul transmis instanței.

Anchetatorii spun că acuzațiile aduse celor doi sunt probate de denunțul din 10 octombrie și declarațiile olografe din 11, 19 și 23 octombrie ale lui Remus Vulpescu, dar și de procese verbale de redare în formă scrisă a convorbirilor telefonice purtate de Remus Vulpescu, Eugen Brădean, Ioan Mihăilă și Mihai Adrian Groșanu.

În documentul citat, procurorii arată în detaliu motivele pentru care consideră că cei doi trebuie cercetați în stare de arest preventiv, între care și cel legat de scopul încheierii unor contracte păguboase între un „colos al economiei românești” și așa-zișii „băieții deștepți” din energie.

Astfel, notează procurorii DNA, pe de o parte, faptele pentru care aceștia sunt cercetați prevăd pedeapsa închisorii mai mare de patru ani, iar pe de alta lăsarea lor în liberate ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publică.

Impactul generat de încheierea contractului plănuit de cei doi asupra dosarelor aflate pe rolul instanțelor de judecată în litigiile pe care Hidroelectrica le are cu traderii de energie electrică pentru contractele denunțate de către administratorul judiciar în cadrul procedurii poate determina respingerea acțiunilor formulate, în condițiile în care compania susține că încheierea unor astfel de contracte este profund păguboasă pentru viitorul ei, notează procurorii, în acest context.

„Analiza activității infracționale a numiților Brădean Eugen și Mihăilă Ioan denotă o totală lipsă de preocupare a acestora pentru încheierea unor tranzacții profitabile pentru societate ci, mai degrabă, subjugarea acesteia în interesul unor societății private (a se vedea transcrierea convorbirilor purtate de aceștia în mediu ambiental). Impresia generată în rândul opiniei publice potrivit căreia, contractele încheiate cu „băieții deștepți„ au existat dintodeauna și vor exista și în continuare, toate în detrimentul întregii societăți românești obligată astfel să achite un preț majorat artificial prin astfel de mecanisme”, se mai arată în referatul anchetatorilor.

Tribunalul București a decis joi, la propunerea procurorilor DNA, arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, și Ioan Mihăilă, fost membru în Consiliul de Supraveghere al companiei și consilier al ministrului Constantin Niță, în dosarul de mită privind vânzarea de energie.

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată de cei doi la Curtea de Apel București.

Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, și Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei și consilier al ministrului Constantin Niță, au fost reținuți, miercuri, de DNA, într-un dosar de mită privind vânzarea de energie în valoare de aproape 263 milioane euro.

Mihăilă este acuzat de dare de mită, iar Brădean, de complicitate la luare de mită și la dare de mită, potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Potrivit anchetatorilor, în octombrie, Ioan Mihăilă, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA și consilier al ministrului delegat pentru Energie, a promis unui alt membru din același Consiliu, denunțător în cauză, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urmă să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei, aproximativ 262.980.000 de euro), ceea ce reprezentau condiții defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024. Finala Georgescu - Lasconi se conturează tot mai clar. Ultimele...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cele mai controversate declarații ale lui Călin Georgescu: Apologia legionarilor, elogii aduse lui Putin și...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță, înmormântat fără fast, într-un cadru restrâns, similar cu ceremonia lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Cercetătorii au reușit să recreeze sunetele dinozaurilor