„Deocamdată, este în curs de cercetare un alt dosar în care firma Tel Drum este chiar pusă sub acuzare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Livia Săplăcan, referitor la celelalte anchete care vizează compania, în afară de cea în care s-a dispus, luni, urmărirea penală pe numele lui Dragnea.
Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat, oficial, luni, că Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea Tel Drum în privința acordării de contracte.
Faptele ar fi fost comise în perioada în care era președinte al Consiliului Județean Teleorman.
„Suspectul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, a inițiat un grup infracțional organizat care acționează și în prezent și din care au făcut și fac parte funcționari ai instituțiilor din administrația publică și persoane din mediul de afaceri. Grupul inițiat în anul 2001 are ca principal scop obținerea, în mod fraudulos, a unor sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”, transmit procurorii într-un comunicat de presă.
În dosar este cercetat și Marian Fișcuci, descris de procurori drept persoană apropiată lui Liviu Dragnea și acționar majoritar (scriptic) al Tel Drum SA la data faptelor, acesta fiind acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat.
Anunțul vine după ce, în 18 august, procurorii anticorupție transmiteau un comunicat de presă în care anunțau deschiderea primului dosar ce vizează activitatea firmei Tel Drum. În această primă anchetă directorul general Tel Drum, Petre Pitiș, directorul adjunct, Nedea Florea, și un angajat al firmei, Mircea Vișan, sunt cercetați de DNA pentru obținere pe nedrept de fonduri europene, alături de ei fiind anchetat și Ioan Florian, reprezentant al firmei WFA IMPEX SRL. Prejudiciul se ridică la peste patru milioane lei, conform DNA.
Firma Tel Drum, în calitate de persoană juridică, este cercetată pentru obținere pe nedrept de fonduri europene, iar WFA Impex SRL pentru complicitate la această infracțiune.
Este vorba despre achiziționarea de către Tel Drum a unei „stații mobile de mixturi asfaltice pentru creșterea competitivității economice a SC Tel Drum SA”, finanțarea provenind din fonduri europene, achiziție făcută în 2015. Ulterior, în 2016, în urma depunerii cererii de rambursare, firma a primit din fonduri europene suma de 4.170.462,5 lei.