DNA cere 15 ANI DE ÎNCHISOARE cu executare pentru Radu Mazăre în dosarul RETROCEDĂRILOR ILEGALE de pe litoral
Un complet de trei judecători de la Instanța supremă a terminat de judecat luni dosarul retrocedărilor de terenuri, în care apar, printre alții: Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu, Cristian Borcea și Dragoș Săvulescu.
În cadrul dezbaterilor, procurorul de ședință a cerut pentru Radu Mazăre o pedeapsă orientată spre maximum (15 ani de închisoare).
„Solicităm condamnarea inculpatului Radu Mazăre la o pedeapsă orientată spre maxim. (…) Nu vom cere o pedeapsă de 15 ani, ci una orientată spre cea de 15 ani”, a spus procurorul la ultimul termen al procesului. Procurorul a mai explicat că, în cazul lui Radu Mazăre, faptele se prescriu în iulie 2023.
DNA a cerut, de asemenea, închisoare orientată spre maximum și pentru Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Constanța. Dosarul este în faza de apel, după ce Radu Mazăre a fost condamnat de Curtea de Apel București, în iulie 2017, la 4 ani de închisoare cu suspendare.
În același dosar, Nicușor Constantinescu, fost președinte al CJ Constanța, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, aceeași pedeapsă primind și Dragoș Săvulescu, fost acționar al echipei de fotbal Dinamo București.
Cristian Borcea, fost finanțator al clubului Dinamo, a fost achitat.
În perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, cu știință, au soluționat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obținerii de avantaje patrimoniale, care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietății asupra unor mari suprafețe de teren la care nu aveau dreptul, susține DNA.
„Astfel, patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafețe de teren intravilan, în valoare de 114 milioane euro.(…) În mod legal, a fost revendicată suprafața de 309.549 mp, cei îndreptățiți beneficiind de restituiri și atribuiri în suprafață cu puțin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile și atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată – aproape un milion de metri pătrați,” detaliază anchetatorii.
Prin faptele săvârșite de cei 37 de inculpați în această cauză s-ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului și 36,16 milioane euro – prejudiciu în dauna municipiului Constanța, conform DNA.
Borcea a prejudiciat statul român cu 28 de milioane de euro
Cristian Borcea este acuzat că a prejudiciat statul român și municipiul Constanța cu aproximativ 28 de milioane de euro. Anchetatorii au stabilit că Borcea s-a asociat cu alți doi învinuiți din dosar, Georgică Giurgiucanu și Emil Dragoș Săvulescu, în societatea comercială „Holiday Club Neptun” SA. Săvulescu și Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, în posesia unor drepturi succesorale ce aparțineau unei persoane în vârstă – Ivonne Aline Buzescu-Movilă. Aceasta moștenise proprietăți impresionante în București și Constanța și lăsase partea sa din moștenire Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001.
Având complicitatea unui notar, cei doi au acționat ca mandatari în numele acesteia și au solicitat Primăriei Constanța să intre în posesia unor suprafețe de teren ce însumau 12.500.000 de metri pătrați. Mai mult, ei au vândut succesiv drepturile succesorale unor cunoscuți sau rude, la prețuri foarte mici.
Cristian Borcea a achiziționat de la cei doi asociați, la prețuri modice, o cotă de 12,25% din drepturile succesorale, reprezentând 1.531.250 de metri pătrați. Comisia de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanța a luat act de „vânzările” și „revânzările” de drepturi succesorale de care a fost deposedată Buzescu-Movilă, pe baza unor referate aprobate de primarul Mazăre, potrivit DNA.
Alți șapte funcționari din cadrul Primăriei Constanța au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Este vorba despre Constantin Racu, Ramona Daniela Dospinescu, Ion Marica, Cristian Talpău, Nora Alina Chircă, Georgică Giurgiucanu și Emil Dragoș Săvulescu.
Ceilalți 24 de acuzați din acest dosar au fost achitați de Tribunalul București. Între aceștia se numără și Cristian Borcea.