Prima pagină » Știri » DNA cere aviz pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea. Fostul vicepremier, acuzat că folosea coloana oficială și când mergea la restaurant

DNA cere aviz pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea. Fostul vicepremier, acuzat că folosea coloana oficială și când mergea la restaurant

DNA cere aviz pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea

Procurorii DNA susțin că Gabriel Oprea  realiza în medie aproximativ 5 deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere. Doar în perioada 2 ianuarie – 21 octombrie 2015, s-au realizat 1607 misiuni de însoțire a deplasărilor efectuate de fostul ministru în București, numărul total fiind de 3 ori mai mare decât cele realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel pentru prim-ministru.

În perioada ianuarie 2014 – noiembrie 2015, Oprea Gabriel a deținut funcția de ministru al Afacerilor Interne (iar începând cu martie 2014 și pe cea de viceprim-ministru pentru securitate națională). (…) Din probele administrate în cauză a rezultat că, în perioada menționată, ministrul Oprea Gabriel a fost însoțit în cvasitotalitatea deplasărilor, într-un regim rezervat de lege exclusiv președintelui României, președinților celor două camere ale Parlamentului și prim-ministrului. Aceste misiuni includeau deplasările zilnice la sediul Ministerului și cele săptămânale la ședințele de Guvern, împrejurări care nu pot fi calificate ca situații deosebite în sensul avut în vedere de legiuitor. Totodată, poliția rutieră însoțea deplasările la destinații cu vădit caracter privat (vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, revenirea zilnică la locuința personală), inclusiv în afara programului de lucru și în zilele nelucrătoare, situații în care nu poate fi justificată în mod obiectiv o urgență„, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii DNA explică în cererea de urmărire penală întregul mecanism care se pune în mișcare atunci când se formează coloana oficială. Poliția rutieră asigură asigurarea echipajul de însoțire, precum și  instalarea în teren a unui dispozitiv de dirijare și siguranță a traficului format din posturi fixe, posturi mobile și patrule auto-moto, atât pe traseul care urmează a fi parcurs, cât și pe traseele alternative care ar putea fi folosite de coloana oficială.

În cazul particular al coloanei oficiale în deschiderea căreia se afla polițistul Bogdan Gigină, care și-a pierdut viața căzând într-o groapă în zona Eroilor, a fost format un dispozitiv de 27 de polițiști. „Pentru deplasarea Ministrului Afacerilor Interne din seara de 20.10.2015, dispozitivul a fost format din 27 de polițiști aflați în intersecțiile de pe traseu”, precizează DNA.

„De asemenea, ministrul Oprea Gabriel a obținut un folos necuvenit, constând în reducerea timpului alocat deplasărilor. Astfel, cercetările efectuate până în prezent au relevat că, prin folosirea antemergătorilor și a agenților de poliție care opreau circulația celorlalte vehicule în intersecții, același itinerar putea fi parcurs în mai puțin de jumătate de timp, având în vedere că viteza de deplasare a coloanei pe raza municipiului București putea atinge și 120 km/h”, se mai arată în cererea de urmărire penală a procurorilor.

Coloana oficială pentru Nițu, ilegală

Procurorii DNA îl mai acuză de abuz în serviciu pe Gabriel Oprea pentru încheierea protocolului în baza căruia i s-a asigurat coloană oficială și Procurorului General, Tiberiu Nițu.

Temeiurile legale invocate în fundamentarea protocolului au fost Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006, deși niciunul din cele două acte normative nu include procurorul general printre persoanele îndreptățite a beneficia de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere. (…) În condițiile în care procurorul general nu era îndreptățit să beneficieze de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere potrivit prevederilor H.G. nr. 1.391/2006, fapta ministrului a produs o vătămare a intereselor legitime și un prejudiciu material Direcției generale de poliție a municipiului București, precum și un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, se arată în comunicatul DNA. 

Cererea privind urmărirea penală a lui Gabriel Oprea a fost transmisă procurorului general împreună cu referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului. Pentru a da explicații în fața procurorilor, senatorii trebuie să încuviințeze cererea de urmărire penală, cu votul a jumătate plus unul din cei prezenți.

 

Autor

Citește și