Prima pagină » Știri » DNA cere DATE SUPLIMENTARE de la Senat după votul care l-a salvat pe Dan Șova

DNA cere DATE SUPLIMENTARE de la Senat după votul care l-a salvat pe Dan Șova

Direcția Națională Anticorupție a cerut președintelui Senatului, prin două cereri, toate înscrisurile întocmite de această Cameră, privind urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a senatorilor în funcție, în 2014 și 2015, o altă cerere vizând documentele în cazul senatorului Dan Șova.

Direcția Națională Anticorupție a cerut președintelui Senatului, prin două cereri, toate înscrisurile întocmite de această Cameră, privind urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a senatorilor în funcție, în 2014 și 2015, o altă cerere vizând documentele în cazul senatorului Dan Șova.

UPDATE 15:05 Biroul Permanent al Senatului a decis că răspunsul la solicitarea DNA va fi formulat numai după ce va veni o sesizare oficială de la ministrul Justiției.

„Decizia Biroului Permanent este axată pe două elemente, elementul de fond și cel de formă. Este vorba despre solicitarea Parchetului de a transmite toate documentele, deciziile, actele oficiale ale Senatului, aici nu există niciun fel de reținere, sunt documente publice, ele vor fi transmise. A doua parte, cea de formă, instituțională, comunicarea va fi făcută conform regulilor instituționale, care trebuie să funcționeze, între Senat și justiție. Prin urmare, cerera trebuie să fie adresată de ministrul Justiției, ca urmare a solicitării făcute de DNA, de aceea BP a hotărât să sesizăm MJ pentru ca solicitarea să fie făcută conform regulilor procedurale. Dar pe fond, solicitarea este în atenția noastră, vom da curs cu toată promptitudinea, de îndată ce vom fi sesizați din punctul de vedere pe care vi l-am spus”, a declarat Tăriceanu, la finalul ședinței.

Întrebat ce documente vor trimite, președintele Senatului a spus că vor fi puse la dispoziția Parchetului hotărârile, dezbaterile și propunerile făcute de comisia juridică, inclusiv stenogramele.

„Vom pune la dispoziția Parchetului hotărârile Biroului Permanent, dezbaterile care au avut loc nivelul comisiei juridice, propunerile comisiei juridice transmise plenului, hotărârile adoptate de plen. Putem să punem și stenogramele, nu e niciun fel de problemă”, a adăugat Tăriceanu.

Prima cerere adresată Senatului vine din partea Ministerului Pubic, Parchetul de pe lângă ÎCCJ, Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție și este adresată președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, având data de 14 aprilie 2015.

Cererea a fost înregistrată la Biroul Permanent al Senatului.

În document se menționează: „În vederea documentării dosarului cu nr 122/P2012 ( dosarul senatorului Dan Șova, nr), vă solicităm să ne comunicați, în cel mai scurt timp, toate înscrisurile întocmite de Senatul României, în anii 2014 și 2015, ca urmare a cererilor Direcției Naționale Anticorupție pentru urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a senatorilor în funcție în perioada 2014-2015.

O altă cerere solicită Senatului să comunice, în cel mai scurt timp, toate înscrisurile întocmite de Senatul României, ca urmare a cererii Direcției Naționale Anticorupție, din data de 13.03.2015, adresată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova, cercetat pentru fapte de corupție în dosarul nr. 122/2012.

Cea de-a doua cerere este trimisă cu data de 9 aprilie și este semnată, de asemenea, de procurorul șef de secție Constantin Claudiu Dumitrescu și de procurorul Uncheșelu Jean. 

Reacția lui Tăriceanu

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a calificat cererile procurorilor ca fiind „inedite”. „Este o solicitare inedită, aș spune, până în momentul de față, dar cred că în spiritul colaborării interinstituționale, pentru că Parlamentul trebuie să arate că este o instituție transparentă și care respectă legalitatea, nu există niciun fel de opreliște, din punctul meu de vedere, pentru a furniza toate documentele relevante în acest caz”, a spus el.

Tăriceanu a precizat că nu poate trimite un răspuns oficial DNA în cazul Dan Șova până când nu va apărea motivarea Curții Constituționale(CCR) pe această temă.

CCR a decis pe 8 aprilie că Senatul este obligat să redacteze și să publice o hotărâre după ce aleșii au respins cererea procurorilor privind reținerea și arestarea lui Dan Șova.

 „În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) și Senatul României, declanșat de refuzul acestuia din urmă de a redacta și publica hotărârea care atestă rezultatul votului dat în Plenul Senatului”, se arată în decizia CC. Curtea Constituțională precizează în decizie că Senatul are obligația de a redacta hotărârea adoptată în ședința plenului din 25 martie 2015, prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviințare a arestării senatorului Dan Șova, de a comunica hotărârea autorităților publice competente și de a o pubica în Monitorul Oficial al României.

 

Citește și