Procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi a declarat într-un interviu că, atunci când a preluat conducerea parchetului anticorupție, a găsit mai multe dosare privind retrocedările ilegale de al ANRP în care nu se lucrase nimic de pe vremea mandatului lui Daniel Morar, acum judecător la CCR.
„Aș putea să vă spun că nu a umblat nimeni în acele dosare timp de foarte mulți ani. Se vehiculau sume enorme, am văzut că pentru anumite retocedări s-au oferit milioane de euro cu tilu de mită, multe proprietăți au fost supraevaluate, iar statul a pierdut foarte mulți bani”, a declarat Kovesi în interviul pentru Adevărul.
Kovesi a mai explicat de ce sunt folosite în unele dosare probe vechi, precum interceptări realizate de SRI în cazul dosarului în care sunt implicați Remus Truică, Prințul Paul și oamenii de afaceri israelieni, printre care Benny Steinmetz și Tal Silberstein: pentru că ele nu au fost folosite mai demult de procurorii DNA, care au închis unele dosare, ajungându-se în acest fel la tergiversarea și a altor dosare, care puteau fi disjunse din cele închise.
Astăzi, DNA a lămurit mai bine ce a vrut să spună Kovesi, într-un răspuns pentru Europa FM. Astfel, dosarul Truică-Prințul Paul-milionarii israelieni, privind retrocedări în Ferma Băneasa și Pădurea Snagov, a fost disjuns dintr-un alt dosar care la rândul său provenea prin disjungere din cel privind retrocedările ilegale a 43.000 de hectare de pădure de la Romsilva către Paltin Sturdza, prin traficul de influență a lui Viorel Hrebenciuc și al altora.
Doar că în iunie 2011, DNA Brașov a închis acest dosar Romsilva-Hrebenciuc, cu neînceperea urmăririi penale, deschis în urma unei sesizări penale a Romsilva, făcută în 2010. Dosarul a fost redeschis abia în 2014, după ce conducerea DNA Brașov a fost schimbată și a infirmat NUP-ul, cerând în instanță redeschiderea anchetei. Astfel s-au putut pune în mișcare și celelalte dosare penale care proveneau din Romsilva-Hrebenciuc.
DNA precizează, în răspunsul dat Europa FM, că procurorul de caz care a închis cu NUP acest dosar, nu mai lucrează în DNA.
În 2011, când dosarul respectiv a fost închis, DNA Brașov era condus de procurorul Marius Sulu. Acesta a fost înlocuit din funcție în 2014, cu actualul procuror șef Cornel David Deca. Soluția de neîncepere a urmăririi penale în acest dosar a trecut așadar prin mâinile fostului șef al DNA Brașov, ajungând și în fața superiorilor săi ierarhici de la București, adică la vremea respectivă procurorii Lucian Papici și Mariana Alexandru, cei care conduceau Secția I a DNA. Cei doi nu mai fac parte din DNA în prezent.