DNA extinde ancheta în cazul ginerelui lui Traian Băsescu

Procurorii DNA au extins urmărirea penală în cazul avocatului Radu Pricop, soțul Ioanei Băsescu, pentru infracțiunea de instigare la fals în declarații.

DNA susține că în perioada decembrie 2014-martie 2015, Radu Pricop i-a oferit lui Sergiu Lucinschi soluția pentru a obține 2 milioane de euro de la un om de afaceri pe care îl șantaja, prin încheierea unui contract de împrumut.

„Concret, inculpatul Lucinschi Sergiu trebuia să declare, în mod nereal, în fața notarului public că, în perioada 2008-2010, ar fi dat omului de afaceri suma respectivă, cu titlu de împrumut. Prin această conduită, inculpatul Pricop Radu Petru l-a instigat pe celălalt inculpat să comită infracțiunea de fals în declarații, consumată la 17 martie 2015, cu ocazia încheierii contractului respectiv”, susține DNA.

DNA a extins urmărirea penală și pe numele lui Sergiu Lucinschi, el fiind acuzat de fals în declarații, după ce a semnat o declarație notarială, prin care și-a ascumat, în mod nereal, că a împrumutat unui om de afaceri două milioane de euro.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au extins acuzațiile pe numele lui Lucinschi, pentru fals în declarații și participație improprie în forma instigării, la infracțiunea de fals intelectual.

Conform ordonanței procurorilor, în 17 martie, în fața unui notar public, Sergiu Lucinschi a declarat în mod nereal faptul că, în perioada 2008-2010, a dat cu împrumut unui om de afaceri, suma de două milioane de euro.

„Prin această acțiune, cu intenție, inculpatul Lucinschi Sergiu l-a instigat pe notarul public respectiv să comită, fără vinovăție, un fals intelectual, cu ocazia întocmirii și autentificării acelui contract de împrumut. În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”, conform DNA.

Procurorii i-au adus la cunoștință lui Sergiu Lucinschi calitatea procesuală și acuzațiile.

Extinderea urmăririi penale a fost dispusă în dosarul în care, potrivit Direcției Naționale Anticorupție, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, ajutat de avocatul Radu Pricop și de procurorul Remus Tudoran Jurj, a constrâns un om de afaceri să îi dea patru milioane de euro, pentru a-și retrage o plângere formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracțiuni, printre care și gestiune frauduloasă.

De asemenea, Luncischi i-a promis omului de afaceri că va face demersurile necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracțiunea de „gestiune frauduloasă”, pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

În aceeași perioadă, pentru a adăuga presiunii un mijloc de constrângere și mai puternic, în concordanță cu valoarea sumei respective, Sergiu Lucinschi i-ar fi spus că are influență, direct și indirect, asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care îl priveau pe omul de afaceri.

„În acest sens, inculpatul i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri și pentru soluționarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente”, conform DNA.

În 17 martie, pentru acest „ajutor”, Lucinschi a cerut și a primit de la omul de afaceri dreptul de creanță asupra sumei de două milioane de euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.

Prin acest document, omul de afaceri recunoștea că îi datorează lui Sergiu Lucinschi suma de două milioane de euro, angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015.

Conform sursei citate, Radu Pricop l-a sprijinit în activitatea infracțională pe Sergiu Lucinschi, prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale care face obiectul unui dosar penal și prin formularea ulterioară (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor soluții nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro către Sergiu Lucinschi, inclusiv cea privind recunoașterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, „sub imperiul constrângerilor repetate”.

Anchetatorii mai spun că în perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care îl priveau pe același om de afaceri, l-a sprijinit în mod constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcție de cum decurgeau discuțiile pentru remiterea banilor.

Astfel, în 19 februarie 2015, procurorul DIICOT Jurj Tudoran a emis, cu încălcarea dispozițiilor legale, o ordonanță prin care i-a permis omului de afaceri părăsirea pentru cinci zile a teritoriului României, cu destinația Zambia.

Ulterior, în 6 martie 2015, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar în cazul omului de afaceri, într-una dintre cauze, procurorul Jurj Tudoran i-a comunicat acestuia că are în lucru și alt dosar penal și că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun.

„Această presiune a fost pusă asupra omului de afaceri ca urmare a discuțiilor anterioare, contradictorii, dintre acesta și inculpatul Lucinschi Sergiu, cu privire la acceptul de a-i remite banii”, au mai arătat procurorii DNA.

Ofițerul de poliție de la DIICOT Constantin Comăneanu, care desfășura activități specifice în acel dosar, i-ar fi solicitat o sumă de bani, inițial neprecizată, printr-un intermediar, omului de afaceri șantajat de Lucinschi, afirmând că poate influența modul de soluționare a cauzei.

„Mai mult, pentru a-i întări încrederea, inculpatul Comăneanu Constantin, prin același intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depusă de inculpatul Lucinschi Sergiu și i-a comunicat totodată că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a și întâmplat ulterior”, au precizat procurorii.

Având în vedere că informațiile se confirmaseră, după punerea sa în libertate, omul de afaceri a fost de acord să îi dea intermediarului suma de 30.000 de euro, din cei 50.000 de euro pretinși inițial, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului său, susțin anchetatorii.

În 30 martie, Comăneanu a fost prins în flagrant, după ce a primit de la intermediar 5.000 din cei 30.000 de euro dați de omul de afaceri.

Potrivit site-ului de informații economice Mold-Street.com, Sergiu Lucinschi, în vârstă de 50 de ani, a făcut studii în domeniul artelor la Moscova și chiar era cunoscut ca un bun cântăreț. În anii 1990-2000 a deținut mai multe afaceri în domeniul comerțului și construcțiilor din Rusia, inclusiv celebrul club de noapte Most (Podul) din Moscova.

În anul 2011, s-a mutat în România, unde a preluat gestiunea companiei Genesis International, controlată de familia Lucinschi prin intermediul firmei Stipula Financial Inc, din Insulele Virgine și IPA International Project Agency Establishment din Liechtenstein. În Republica Moldova, compania Genesis International a devenit cunoscută printr-o serie de contracte de reabilitare a drumurilor naționale, dar și a zece străzi din Chișinău, în baza unui credit acordat de o companie străină.

În anul 2012, compania Genesis International a intrat în insolvență, dar a pregătit un amplu plan de restructurare în care drept argument erau aduse subcontracte de lucrări la drumurile din Moldova, încheiate cu firmele Strabag din Austria și Toto&Taddei SPA din Italia, mai scrie Mold-Street.com.

Anul trecut, Serghei Lucinschi a înregistrat la Moscova două noi companii: Vest-Torg și Glavreghionproiect.