DNA face cercetări pentru noi fapte de corupție comise la Spitalul Județean de Urgență Ploiești
Procurorii DNA care, marți, au dispus trimiterea în judecată a managerului Spitalului Județean de Urgență Ploiești, Alexandru Băloi, au dispus disjungerea cauzei din dosarul lui Băloi și efectuarea de cercetări cu privire la alte fapte de corupție care ar fi fost comise atât de către managerul unității sanitare, cât și de alți funcționari din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, se arată în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată Alexandru Băloi.
Astfel, conform documentului citat, procurorii DNA au dispus, pe de o parte, disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor față de Ion Alexandru Băloi pentru infracțiunea de luare de mită, faptă comisă în luna decembrie 2013, pentru care nu a fost pusă în mișcare acțiunea penală.
Totodată, procurorii au dispus disjungerea cauzei „cu privire la alte fapte de abuz în serviciu și corupție săvârșite în legătură cu încheierea și derularea de către Spitalul Județean de Urgență Ploiești a unor contracte de achiziție publică de aparatură medicală, a contractului cu SC Safe Zone Inter SRL, SC Avant Clima SRL, precum și cu privire la alte persoane implicate în săvârșirea faptelor – funcționari din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești implicați în efectuarea plăților”, se arată în documentul citat.
Din același document reiese că SC Avant Clima SRL, care are contracte cu Spitalul Județean de Urgență Ploiești, este administrată de Mihai Cofaru, un apropiat al managerului spitalului, Alexandru Băloi.
De altfel, un funcționar din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, care a dat declarații la DNA ca martor în dosarul managerului SJU Ploiești, le-a spus procurorilor că un consilier județean al PSD a făcut presiuni asupra sa pentru ca spitalul să facă plăți cu prioritate către firmele lui Mihai Cofaru.
„Pe domnul Cofaru l-am cunoscut în luna iulie sau august 2014 cu ocazia efectuării unor lucrări de către firma Avant Clima SRL unde acesta deținea calitatea de administrator. Mai precis, am fost sunat de managerul Băloi Ion Alexandru care mi-a solicitat să analizez posibilitatea efectuării unor plăți către firma respectivă și mi-a spus că va veni la mine la birou administratorul firmei pentru verificarea actelor și stabilirea momentului când voi efectua plata. (…) Tot referitor la firmele domnului Cofaru, arăt faptul că s-au exercitat presiuni pentru efectuarea cât mai rapid a plăților către firmele acestei persoane de către consilierul din cadrul Consiliului Județean Prahova pe nume Vitel (David Andrei Viter, consilier județean și membru în Consiliul Național al PSD – n.r.). Aceste presiuni le-a exercitat chiar la mine în birou. Din câte cunosc, acest consilier a intervenit și la Băloi Ion Alexandru pentru a mă determina să fac plățile către firmele domnului Cofaru”, se arată în declarația dată la DNA de unul dintre angajații SJU Ploiești.
Contactat telefonic, consilierul județean David Viter a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu a făcut presiuni pentru ca vreo firmă aflată în contract cu Spitalul județean de Urgență Ploiești să primească bani cu prioritate.
Spitalul Județean de Urgență Ploiești este cea mai mare unitate sanitară din județul Prahova și se află în administrarea Consiliului Județean Prahova. De-a lungul timpului, la nivelul spitalului au izbucnit mai multe scandaluri. În anul 2013, fostul manager al unității sanitare, Adrian Strâmbeanu, a demisionat după ce un chirurg din spital a acuzat subfinanțarea unității sanitare, susținând că la spital se alocă bani nu pentru medicamente sau materiale sanitare, ci pentru lucrări de construcții de renovări.
Tot la Spitalul Județean de Urgență Ploiești s-a încheiat, anii trecuți, contract cu o firmă cu un singur angajat pentru renovarea unui pavilion, firma, care nu și-a onorat obligațiile contractuale, fiind ulterior urmărită penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Nici în prezent respectivul pavilion nu este renovat.
Actualul manager al Spitalului Județean de Urgență Ploiești, Alexandru Băloi, aflat în funcție din primăvara anului trecut, a fost trimis în judecată de DNA, în stare de arest preventiv, după ce luna trecută a fost prins în flagrant primind bani de la reprezentantul unei firme care are contract de mentenanță cu unitatea sanitară.