DNA închide un dosar al lui Năstase referitor la modul de dobândire a imobilului din Zambaccian
Sursele citate au precizat că procurorii anticorupție au hotărât, la începutul acestui an, închiderea dosarului „Zambaccian II”, în care Adrian Năstase, Dana Năstase, avocata Marieta Anastasescu, proprietara unuia dintre imobilele din strada Zambaccian, dar și alte persoane erau vizați în legătură cu modul în care fostul premier ar fi dobândit întregul imobil din strada Zambaccian.
Potrivit acelorași surse, dosarul a fost deschis ca urmare a denunțului Cristinei Popa, fostă angajată la societățile Conimpuls și Vertcon. Aceasta arăta, în denunțul formulat cu ani în urmă, că întregul imobil din Zambaccian ar aparține soților Năstase.
În acest dosar, anchetatorii au încercat de două ori, respectiv în 2008 și 2009, începerea urmăririi penale pe numele fostului premier, prin solicitări adresate Parlamentului. În ambele cazuri, cererile procurorilor DNA de acordare a unui aviz pentru începerea urmării penale pe numele lui Năstase au fost respinse, au precizat sursele citate.
Astfel, procurorii au ajuns în impas cu ancheta, iar în acest context, la începutul anului 2014, au dispun neînceperea urmăririi penale în acest dosar, potrivit acelorași surse.
În această cauză s-a verificat modalitatea de dobândire a imobilului din strada Zambaccian, celelalte dosare în care Năstase a fost condamnat neavând legătură cu modul direct de dobândire a imobilului, ci cu importul unor bunuri din China și cu lucrări la imobilele din strada Christian Tell și din localitatea Cornu, au mai arătat sursele citate.
Instanța supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul „Zambaccian”, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soția acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat în aceeași zi.
Fostul premier a fost acuzat, în dosarul „Zambaccian”, că în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct și prin intermediul soției sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China și cheltuielile aferente acestor importuri, precum și contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu și din București.
În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanța supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”. El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 și pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată.