DNA o acuză pe șefa CNA că a impus inventarea de sesizări false, pe baza cărora au fost sancționate 7 posturi tv

Publicat: 02 04. 2015, 14:30

Procurorii anticorupție au extins acuzațiile în cazul Laurei Georgescu, președinte al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), în dosarul privind intervenții pentru licența Giga TV, ea fiind urmărită penal pentru 17 fapte de abuz în serviciu și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii DNA o acuză pe Laura Georgescu că a instigat, în perioada 2013-2014, la întocmirea unor sesizări care conțineau date false, pentru a înregistra astfel lucrări ce au intrat în analiza plenului CNA și de pe urma cărora 7 posturi de televiziune au fost sancționate cu amenzi, de mai multe ori.

Practic, Laura Georgescu ar fi impus mai multor funcționari din CNA să creeze aceste sesizări care conțineau date nereale, apoi susținea sesizările respective în plen.

O parte din sesizările false erau prelucrate într-un document Word care semăna cu formularul de sesizare online, de la adresa de internet a CNA. Apoi, angajați ai CNA completau aceste sesizări cu date false, la instigarea Laurei Georgescu, sau completau documentele cu o dată calendaristică nereală. Mai mult, uneori aceste documente au fost scrise chiar de pe calculatoarele personale ale angajaților din subordinea Laurei Georgescu, spun procurorii DNA.

Ulterior, aceste sesizări inventate erau printate și înregistrate ca și cum ar fi fost preluate de pe site-ul CNA. În aceste sesizări au fost folosite date false cu privire la numele, adresa și datele de contact ale persoanelor din partea cărora ar fi venit sesizările, precum și date calendaristice false, susține DNA.

În cazul uneia dintre sesizări, au fost inserate abateri despre care Laura Georgescu a considerat că sunt suficiente pentru a sancționa un anumit post tv, chiar dacă unele fapte erau vechi și prescriptibile, adică mai vechi de 6 luni, conform DNA.

Mai mult, uneori aceste sesizări false erau create înainte chiar ca programul în cauză să fie difuzat. „În aceste condiții, este evident că se urmărea grila, se stabilea care program ar putea fi sancționabil și se proceda la redactarea sesizării, însă din neglijență, nu se modifica ora și rămânea menționată ora redactării care, așa cum s-a precizat, era anterioară difuzării respectivului program”, arată DNA.

În alt caz, la cererea unui post tv de prelungire a licenței tv, în 2014, au fost inserate la dosar, din dispoziția Laurei Georgescu, sesizări false, anterioare momentului respectiv și care fuseseră soluționate cu amenzi. Acest lucru a dus la o amânare a decizie CNA de prelungire a licenței, pentru mai multe săptămâni. Astfel, în spațiul public a reieșit că postul tv a rămas fără licență, ceea ce a afectat în mod direct activitatea acestuia.

„Urmare a sancționării repetate și a neprelungirii licenței, în condițiile prezentate anterior, postului tv respectiv i-au scăzut încasările din publicitate, cu peste 600.000 lei”, susține DNA.

Laura Georgescu a ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în jurul orei 11.30 și nu a făcut nicio declarație.

Procurorii DNA fac cercetări din 2014 într-un dosar privind intervenții pentru licența Giga TV, în care sunt urmăriți penal președintele CNA, Laura Georgescu, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, primarul suspendat din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, și Narcisa Iorga, fost membru CNA.

Anchetatorii au reunit la dosarul privind licența Giga TV, televiziune care era controlată de Gheorghe Ștefan la data faptelor, un alt dosar în care sunt vizate fapte de corupție comise la nivelul CNA. Astfel, Laura Georgescu este vizată și pentru primirea unor laptopuri de la persoane pe care le-ar fi favorizat.

Dosarul a fost deschis după ce au fost semnalate posibile fapte de corupție și asimilate celor de corupție în care ar fi implicați funcționari ai statului, de la nivelul autorităților centrale de reglementare în domeniul audiovizualului, „acțiunile acestora deservind interesele personale și de afaceri, obiectivul fiind continuarea emiterii unor posturi de televiziune, deși acestea nu îndeplinesc criteriile cerute de lege”, potrivit DNA.

Procurorii arătau că, în paralel, a fost înregistrat și denunțul făcut împotriva Laurei Georgescu, președinte al CNA, de mai mulți membri ai Parlamentului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență.

„În conținutul denunțului se semnalează că în calitatea sa de președinte a CNA, Laura Georgescu «a pretins 5 laptopuri cu titlu de sponsorizare pentru instituție, de la persoane pe care aceasta le-ar fi favorizat ori protejat în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu»”, menționau procurorii în ordonanța prin care au dispus începerea urmăririi penale.

În același dosar se fac cercetări și în cazul denunțului formulat de Liliana Mincă, membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților. Mincă a depus plângerea în luna iulie 2014, după ce în presă au fost difuzate înregistrări audio în care șefa CNA folosește un limbaj licențios și face referire la anumite practici, pentru obținerea de sponsorizări cu logistică în favoarea Consiliului. În plângere sunt menționate și fragmente din înregistrările cu Laura Georgescu, în care aceasta face referire la o posibilă sponsorizare sau donație a unor laptopuri pentru Consiliu. Plângerea are ca obiect infracțiunile de luare de mită și trafic de influență.

În octombrie 2014, procurorii au făcut percheziții la sediul CNA, Laura Georgescu spunând atunci că i-a fost adus la cunoștință că este controlat cursul sesizărilor primite de Consiliu.

În dosarul privind intervenții pentru licența Giga TV, Gheorghe Ștefan este acuzat că ar fi discutat cu Viorel Hrebenciuc să intervină la CNA pentru obținerea licenței postului Giga TV, care fusese retrasă la 17 septembrie 2013, după ce a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licența audiovizuală, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului.

Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru că s-ar fi implicat în determinarea unor funcționari din CNA pentru ca această instituție să revină asupra deciziei de retragere a licenței Giga TV.

Narcisa Iorga este cercetată pentru că i-ar fi sugerat primarului din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, în ce mod se poate redobândi licența Giga TV și la cine să apeleze pentru asta, nominalizându-l pe Viorel Hrebenciuc.