DNA: Prefectul Emanoil Cătălin Bocăneanu a ajutat o persoană să câștige funcția de inspector șef al IJSU Galați

DNA: Prefectul Emanoil Cătălin Bocăneanu a ajutat o persoană să câștige funcția de inspector șef al IJSU Galați
Publicat: 15/11/2013, 11:42
Actualizat: 15/11/2013, 17:46

Prefectul județului Galați, Emanoil Cătălin Bocăneanu, a fost reținut vineri, fiind acuzat de trafic de influență, șantaj, instigare la folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Procurorii îl acuză pe Bocăneanu că „s-a implicat activ”, cu ocazia concursului desfășurat, în luna august, pentru ocuparea funcției de inspector șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Galați, în calitate de membru al comisiei, în sprijinirea unui candidat, pentru ca acesta să fie declarat câștigător, primind în schimb alimente și băuturi.

„Totodată, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe un alt candidat din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Ialomița să nu-și valorifice corect cunoștințele în vederea ocupării funcției pentru care candida. Anterior, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, fiind deja prefect al județului Galați, primise în repetate rânduri, de la candidatul pe care l-a sprijinit, produse alimentare și băuturi”, au scris procurorii în ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale.

Inspectorul șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Galați este colonelul Vasile Balaban, el câștigând concursul organizat în luna august pentru ocupare acestei funcții.

Procurorii îl mai acuză pe prefectul Emanoil Cătălin Bocăneanu că, în perioada august – septembrie, și-a traficat influența pentru a-i asigura administratorului unei societăți comerciale accesul la conducerea Direcției Regionale de Finanțe Galați, pentru rezolvarea unor probleme ale firmei, primind pentru aceste intervenții, în repetate rânduri, produse alimentare.

De asemenea, pentru același adminsitrator, Bocăneanu a contactat în mod repetat o persoană din conducerea unei unități siderurgice, în scopul asigurării desfacerii de produse pe platforma combinatului, acceptând și primind în schimb diverse produse alimentare.

O altă acuzație care îi este adusă lui Bocăneanu este aceea că, în perioada august-octombrie, pe fondul reorganizării structurilor județene ale Finanțelor Publice, folosindu-se de funcția deținută, „a exercitat intervenții repetate pe lângă un factor de decizie, în scopul asigurării menținerii în funcții a patru persoane, în condițiile în care au fost vătămate alte persoane care îndeplineau condițiile legale pentru ocuparea acelor posturi”.

În perioada 2012 – 2013, ar fi impus unei persoane cu funcție de conducere din subordine ca, pentru interesul său propriu, să achiziționeze mai multe bunuri, din banii Direcției județene pentru Evidența Persoanei Galați, au mai arătat procurorii în documentul citat.

În aceeași perioadă, prefectul Bocăneanu ar fi determinat angajați de la Direcția Județeană pentru Evidența Persoanei Galați să-i prelungească unei angajate a unității suspendarea din activitate, primind în schimb, în mod repetat, sume de bani prin intermediul fiicei acesteia.

Prefectul județului Galați mai este acuzat de procurori că, în cursul acestui an, ar fi intervenit în favoarea subordonatului său Bogdan Topală, în două situații, pe lângă ofițeri ai Poliției Rutiere Galați, astfel încât acesta să fie sancționat doar cu avertisment pentru depășirea limitei de viteză și pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să se înlăture sancțiunea de suspendare a permisului de conducere.

Anchetatorii au mai arătat că, în 1 august, Emanoil Cătălin Bocăneanu ar fi amenințat și ar fi făcut presiuni asupra unei persoane din conducerea Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați, pentru a o determina să accepte angajarea în instituție a unei prietene a soției prefectului.

„Pentru a asigura câștigarea concursului de angajare a persoanei respective, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe învinuitul Chirnoagă Tudorel, președintele comisiei de concurs, să-i remită acesteia subiectele, prin intermediul învinuitului Topală Bogdan-Valentin, înainte de susținerea concursului”, au notat procurorii în ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale.

Procurorii îl mai acuză pe Bocăneanu că, în cursul acestuia an, ar fi făcut demersuri astfel încât să se asigure că o anumită firmă care avea un contract cu Direcția Județeană pentru Evidența Persoanei Galați va primi contravaloarea contractului, în condițiile în care nu Instituția Prefectului Județului Galați gestiona fondurile acestei unități, ci Consiliul Județean Galați.

„În schimbul demersurilor făcute, Bocăneanu Emanoil Cătălin a pretins firmei respective montarea unor produse (cadă pentru duș, baterie duș), bunuri despre care a solicitat să nu apară pe devizul de lucrări și a pretins și o sumă de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma să-i primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante”, au precizat procurorii.

Procurorii l-au reținut pentru 24 de ore pe Emanoil Cătălin Bocăneanu și urmează să ceară vineri Tribunalului Galați arestarea preventivă a acestuia pentru 29 de zile.

În același dosar mai sunt urmăriți penal Tudorel Chirnoagă și Bogdan-Valentin Topală, fiind acuzați de folosirea, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, respectiv complicitate la această infracțiune. Procurorii anticorupție le-au adus la cunoștință celor doi acuzațiile.

Procurorii Serviciului Teritorial Galați al DNA au făcut, joi, percheziții la sediul Direcției Județene de Evidența Populației din subordinea Consiliului Județean Galați și la sediul Prefecturii Galați.

Direcția Județeană de Evidența Populației Galați este condusă de directorul interimar Ileana Schipor, postul de director fiind blocat prin plecarea fostului șef Cătălin Emanoil Bocăneanu, care ocupă funcția de prefect al județului Galați, din luna mai a anului 2012.

Emanoil Bocăneanu are 47 de ani, este căsătorit și are un copil.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Prefecturii, în perioada 1993-1998 Bocăneanu a absolvit cursurile Universității „Danubius” din Galați, fiind licențiat în Drept, iar în perioada 1993-1997 a urmat cursurile Universității „Dunărea de Jos”, obținând licența în Administrație Publică.

În perioada septembrie 1997- februarie 2001 a fost inspector la Consiliul Județean Galați, unde a avut atribuții de îndrumare și control privind întocmirea și înregistrarea actelor de stare civilă, între martie 2001 și octombrie 2002 a fost consilier juridic la ISPAT Sidex Galați, iar din 2002 și până în 2008 a fost consilier juridic la BCR, apoi, timp de două luni, a fost consilier la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați.

În perioada martie 2008-noiembrie 2009, Bocăneanu a fost consilier juridic la Direcția Generală a Finanțelor Publice Galați, iar ulterior a fost director executiv la Direcția Județeană de Evidență a Populației din Consiliul Județean Galați.

În mai 2012, Emanoil Cătălin Bocăneanu a fost numit prefect al județului.

Conform declarației de avere completate în luna iunie, Emanoil Bocăneanu deține în municipiul Galați o treime dintr-o casă de locuit de 400 de metri pătrați, cumpărată în anul 2008. El are și un autoturism Ford Focus, fabricat în anul 2006 și achiziționat printr-un contract de leasing.

Bocăneanu a acordat unei persoane fizice două împrumuturi în nume personal de 50.000 de euro în total.

Prefectul de Galați a contractat și un credit în acest an, de 39.815 lei, scadent în anul 2019.

Conform declarației de avere, în anul 2012, el a încasat venituri totale de 53.020 lei, iar soția sa de 10.929 lei.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Cât costă un kilogram de carne de porc înainte de Crăciun. Cum explică producătorii prețul...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Plata în numerar. Anunț despre românii care nu au card sau cont la bancă
O situație de viață și de moarte în mașină. Sfaturi de aur pentru șoferi
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Chia și fără nicotină, vapatul afectează sănătatea vasculară și nivelul de oxigen, arată un studiu