Direcția Națională Anticorupție a anunțat, marți, într-un comunicat de presă, că primarul George Scripcaru a fost trimis în judecată, fiind cercetat pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată, instigare la tentativă la abuz în serviciu și luare de mită.
În același dosar, este trimisă în judecată și Alexandrina Durbacă, viceprimar al municipiului Brașov, pentru infracțiunea de instigare la tentativă la abuz în serviciu, dar și patru angajați ai primăriei Brașov, printre care directorul și directorul adjunct al Direcției Tehnice și șeful Serviciului achiziții publice. Acuzațiile în cazul acestora sunt de abuz în serviciu și uz de fals.
Totodată, în dosar mai sunt anchetați și trei administratori de societăți comerciale, pentru dare de mită sau instigare la abuz în serviciu.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2011-2012, „inculpatul Scripcaru George, în calitate de primar al municipiului Brașov, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații David Mihai Ciprian și Pop Călin Silviu, a acționat și a determinat funcționari din cadrul Primăriei Brașov/ Consiliului Local Brașov și angajați din cadrul SC Cet SA și SC Tetkron SRL să-și exercite defectuos atribuțiile de serviciu, cu ocazia încheierii unor contracte cu firma acestuia din urmă, urmărind obținerea, atât pentru sine, cât și pentru această societate și persoanele care o administrau, a unor foloase necuvenite”.
Astfel, în 3 octombrie 2011, primarul a atribuit firmei controlate de Pop Călin Silviu un contract de lucrări, printr-o procedură formală de achiziții publice, în cadrul căreia membrii comisiei de selecție a ofertelor au declarat, în mod nelegal, câștigătoare, societatea omului de afaceri, deși aceasta nu îndeplinea condițiile pentru a efectua lucrările respective. „Pe parcursul derulării contractului, primarul Scripcaru George a aprobat decontarea unor sume pretinse de firma inculpatului Pop Călin Silviu pentru lucrări neexecutate, nejustificate sau supraevaluate, cu consecința prejudicierii bugetului local cu suma de 1.914.926,15 lei”, se mai arată în rechizitoriu.
Prin intermediul Cristinei Iuliana Antonie, edilul a primit de la omul de afaceri foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 400.000 lei, constând în materialele electorale pentru alegerile locale din anul 2012. Pentru acoperirea acestor fapte, în luna mai 2015, după terminarea controlului Curții de Conturi la primăria municipiului Brașov, George Scripcaru a făcut demersuri și a dat dispoziții atât funcționarilor publici din cadrul Primăriei Brașov, cât și celor din cadrul conducerii Tetkron SRL, „respectiv inculpaților Horga Liliana și Radu Claudia-Niculina”, să procedeze la „găsirea unor vinovați”.
În același scop, folosindu-și influența reală pe care o avea în calitatea deținută, Scripcaru a determinat-o pe Horga Liliana să constituie înscrisuri care ar fi dus la angajarea răspunderii a trei persoane.
Ulterior, în 10 iunie 2015, primarul Scripcaru și viceprimarul Durbacă, având asupra lor înscrisurile respective, s-au deplasat la sediul Tetkron SRL și au solicitat consiliului de administrație al acestei societăți să facă demersuri pentru angajarea răspunderii penale sau disciplinare a persoanelor „vinovate”, mai arată procurorii DNA.
În 11 iunie 2015, ca urmare a acestor solicitări, membrii consiliului de administrație Tetkron SRL, încălcând procedurile interne ale societății, au emis o hotărâre prin care s-a constituit o comisie de disciplină în vederea cercetării angajaților nominalizați de inculpații Scripcaru George și Durbacă Alexandrina Adina. Această activitate a rămas însă nefinalizată, ca urmare a deschiderii anchetei de către DNA.